Ιστορίες μετανάστευσης μέσα από το φακό της Έφης Αλεξάκη

Έντονα συναισθήματα προκαλούν τα εκθέματα της Έφης Αλεξάκη, στην πρόσφατη Έκθεση Φωτογραφίας της με τίτλο “Survey” , η οποία παρουσιάστηκε στο Shop Gallery, το οποίο βρίσκεται στο προάστιο του Σίδνεϊ, Glebe.

Με τη φήμη της να δεσπόζει στο ιστορικό φωτογραφιών της ελληνικής μετανάστευσης, η Έφη Αλεξάκη φωτογραφίζει τους Ελληνοαυστραλούς μετανάστες αλλά και την Ελλάδα, και μέσω αυτών διηγείται ιστορίες μετανάστευσης και παραδόσεων, οι οποίες χάθηκαν ή τείνουν να χαθούν στο πέρασμα του χρόνου.

Η Θεοδώρα Γιαννιώτη, μέλος της Διεθνούς Διοργανωτικής Επιτροπής της Αυστραλίας, για την επιστροφή μαρμάρων του Παρθενώνα, στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ, περιγράφει τις εντυπώσεις της, αναφέροντας ότι οι φωτογραφίες “μας μεταφέρουν στα εγκαταλειμμένα σπίτια των παππούδων μας”.

Ακόμα και η επιλογή της τοποθεσίας του Glebe φαίνεται ότι δεν είναι, επίσης, τυχαία, καθώς το εμβληματικό σήμερα προάστιο του Σίδνεϊ αποτέλεσε στάση για τους Έλληνες μετανάστες, οι οποίοι μετέφεραν εκεί τα όνειρα και τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον, μέσα σε μία βαλίτσα.

Ωστόσο, οι θυσίες τους δεν πήγαν χαμένες, καθώς οι επόμενες γενιές και οι οικογένειές τους, κατάφεραν να μετουσιώσουν τη μεταναστευτική αυτή εμπειρία των προγόνων τους σε μια επιτυχημένη ζωή.

Η επερχόμενη δουλειά της ονομαστής ομογενούς φωτογράφου, με τίτλο “Binding Threads” , σε συνεργασία με την πρώην δημοσιογράφο και νυν πανεπιστημιακό, Ελένη Βατσικοπούλου, είναι αφιερωμένη σε αυτή τη νέα γενιά.

Οι εικόνες που συμπεριλαμβάνονται στη δουλειά αυτή καθρεφτίζουν τη διαμάχη ανάμεσα στην υπερηφάνεια των μεταναστών για την ελληνική τους κληρονομιά και στην ανάγκη τους για αποδοχή από την γενικότερη αυστραλιανή κοινωνία.

Τα ελληνικά παραδοσιακά κεντήματα και οι φορεσιές φέρουν μια συμβολική σημασία καθώς οι κλωστοϋφαντουργικές λεπτομέρειες διηγούνται ιστορίες οι οποίες γεφυρώνουν το παρελθόν με το μέλλον, ενώ περιγράφουν ταυτόχρονα το βιωματικό ταξίδι της αποδοχής.

Η κυρία Γιαννιώτη τονίζει τη σπουδαιότητα της ορατότητας τέτοιων δράσεων σε μεγάλους εκθεσιακούς χώρους, καθώς τα μουσεία και οι γκαλερί αποτελούν σημαντικά σημεία αντιπροσώπευσης ιδεών όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα αλλά και η σπουδαιότητα της κοινωνικής ένταξης.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι η Ελληνοαυστραλή φωτογράφος διαθέτει ένα αδιαμφισβήτητο ταλέντο στο πώς αποθανατίζει στις εικόνες της συναισθήματα χαράς και θλίψης, χρησιμοποιώντας με ιδιαίτερο τρόπο το φως και τις σκιάσεις σε κάθε της φωτογραφία.

“Η Έφη Αλεξάκη έχει αποθανατίσει το πνεύμα της ελληνικής Διασποράς στη δουλειά της. Το ποιοι νομίζουμε ότι ήμασταν, το ποιοι είμαστε αλλά και το ποιοι μπορούμε να είμαστε. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον διηγούνται ιστορίες αγώνων, ανθεκτικότητας και θριάμβου της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας», σημειώνει χαρακτηριστικά η Θεοδώρα Γιαννιώτη.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος