Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για τις Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αλεξάνδρειας θα βρεθεί, σήμερα Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας.

Στον ελληνικό χώρο του ΕΙΠ Αλεξανδρείας, εκεί όπου πολλοί σπουδαστές διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και από όπου ξεκινάνε όλον τον χρόνο πολλές προσπάθειες ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας, θα συναντηθούν τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της πόλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να συνεορτάσουν τις Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αλεξάνδρειας, με την εναρκτήρια εκδήλωση να πραγματοποιείται παρουσία πολλών επισήμων στο ελληνοπρεπές κτίριο που κάποτε στέγαζε το Αβερώφειο Παρθεναγωγείο.

Με θέμα «Η Αλεξάνδρεια που ήταν, η Αλεξάνδρεια που θα ξαναγίνει», όλες τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Κέντρο Αλεξανδρινών Σπουδών, σε συνεργασία με το Γαλλικό Προξενείο της πόλης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αλεξανδρείας, το Ινστιτούτο «Γκαίτε», το Πολιτιστικό Κέντρο Ιησουϊτών, το Πανεπιστήμιο Σενγκόρ, την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, το παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και μία σειρά ακόμη φορέων που θα δώσουν αύριο το δυναμικό παρών στην έδρα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας για τα επίσημα εγκαίνια των εβδομαδιαίων εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Στις εκδηλώσεις αυτές, συμπεριλαμβάνεται και το μεταφρασμένο στα αραβικά έργο του Αλέξανδρου Κιτρόεφ «Οι Έλληνες και η δημιουργία της μοντέρνας Αιγύπτου» από τους μεταφραστές ‘Αχμεντ Μανσούρ και Αμίρα Νουέιρα, μία έκδοση της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης.

Ένα από τα βασικά θέματα των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη των ιστορικών υπόγειων δεξαμενών της πόλης – 144 στον αριθμό τους – που αποτελούν μέρος της πόλης ανά τους αιώνες, ένα θέμα άγνωστο στον πολύ κόσμο που δείχνει το πόσο ήταν πάντοτε ανεπτυγμένη η Αλεξάνδρεια, όχι μόνον στον πολιτιστικό τομέα αλλά και στον τομέα των Επιστημών.

Σημειώνεται ότι κάποιες από τις δεξαμενές αυτές διέθεταν μέχρι και 4 επίπεδα ενώ η χωρητικότητά τους έφτανε μέχρι και τα 2.500 κυβικά μέτρα. Μία από αυτές έχει μάλιστα ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς βρίσκεται στο υπόγειο της έδρας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στεγάζοντας σήμερα το μουσείο του.

Χαρακτηριστική, τέλος, και η αφίσα των εκδηλώσεων που «παντρεύει» τη σύγχρονη Αλεξάνδρεια με την Αλεξάνδρεια των περασμένων αιώνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος