Η σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας για θέματα εκπαίδευσης, Αίγλη Ζαφειράκου, στη “Φωνή της Ελλάδας”(audio)

Η Αίγλη Ζαφειράκου, Senior Education Technical Advisor – Consultant, The World Bank, Bill & Melinda Gates Foundation, φιλοξενήθηκε σήμερα στο στούντιο της Φωνής της Ελλάδας και στην εκπομπή ΄’Πάρε τον Χρόνο σου” με τον Προκόπη Αγγελόπουλο, με αφορμή την ομιλία της στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η κ. Ζαφειράκου, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδιαφέρον των οικονομολόγων για την εκπαίδευση σε χώρες όπως η Ελλάδα, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό, γιατί το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι εξίσου και πιο σπουδαίο από το φυσικό, γι΄ αυτό και πρέπει να αναπτυχθεί μέσω της εκπαίδευσης και της υγείας, τους δείκτες μέτρησης του ανθρώπινου κεφαλαίου, που όρισε η Παγκόσμια Τράπεζα . Επεσήμανε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα μέσα σε μία δεκαετία – από το 2012 έως το 2022 – έχασε 20 βαθμούς μάθησης. Υποστήριξε ότι σαν χώρα έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, τα χρήματα, τις αναλύσεις και αυτό που χρειάζεται είναι οι γενναίες μεταρρυθμίσεις. Επίσης, τόνισε την ανάγκη οι υπεύθυνοι των εκπαιδευτικών πολιτικών να δίνουν τις ίδιες δυνατότητες εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά.

Η κ. Ζαφειράκου γεννήθηκε στην Τρίπολη και μεγάλωσε στη Σπάρτη. Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Paris-West Nanterre στην Γαλλία. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο απέκτησε και τον διδακτορικό τίτλο με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης.
Δίδαξε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης ως επίκουρη καθηγήτρια, την περίοδο 1995-2001. Ως πανεπιστημιακός αφοσιώθηκε στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το Erasmus στην εκκίνηση εφαρμογής του στην Ελλάδα, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας», τη σύνδεση σχολείων και μουσείων σε συνεργασία με μεγάλα ευρωπαϊκά και ελληνικά μουσεία.
Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε ερευνητικά προγράμματα του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο τη μείωση της σχολικής αποτυχίας και οργάνωσε σχετικό συνέδριο του ΟΟΣΑ για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη. Το 1998 προσκλήθηκε ως ερευνήτρια στο ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας (Department of Education) των Ηνωμένων Πολιτειών με υποτροφία Fulbright.
Από το 2001 μέχρι και σήμερα εργάζεταιι ως Εμπειρογνώμων Πολιτικών για την βελτίωση της ποιότητας της Εκπαίδευσης στην Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους σημαίνοντες διεθνείς οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, συμβουλεύει κυβερνήσεις για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με στόχο την καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, από την προσχολική, και την βασική μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε περισσότερες από 35 χώρες στην Ε.Ε., Ανατολική Ευρώπη, Κεντρική Ασία,
Μέση Ανατολή, Αφρική, Λατινική Αμερική και χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού.
Tα τελευταία 3 χρόνια είναι επικεφαλής τεχνικός σύμβουλος εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση των σχολικών αποτελεσμάτων στην Υποσαχάρια Αφρική (Ακτή του Ελεφαντοστού, το Μπενίν και τη Σιέρρα Λεόνε, με χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και εθνικούς πόρους).
Διετέλεσε στέλεχος του Global Partnership for Education της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπεύθυνη για το πλαίσιο χρηματοδότησης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των σχολικών αποτελεσμάτων σε περισσότερες από 50 χώρες.
Είναι αφοσιωμένη στην προώθηση ποιοτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλους και την μείωση των ανισοτήτων που συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων του ΟΗΕ «Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030» παγκοσμίως.
Είναι ενεργό μέλος της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Laconian Society of Washington, και άλλες οργανώσεις στην περιοχή Ουάσιγκτον. Ηταν υποψήφια ευρωβουλευτής στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής στις εκλογές του 2019. και νωρίτερα στη Γαλλία. Συμμετείχε στο σχεδιασμό και την διαβούλευση του στρατηγικού σχεδιασμού για την «Ελληνόγλωσση εκπαίδευση – Ελληνομάθεια και Πολιτισμός» στον 21 ο αιώνα.

Ακούστε τη συνέντευξη της κ. Ζαφειράκου στη “Φωνή της Ελλάδας” εδώ:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος