Η Ελληνική Εταιρεία «Παιδεία», πρωτοξεκίνησε δειλά-δειλά το 1974 από μια ομάδα φοιτητών στην αρχή στην πολιτεία του Κονέκτικατ από παιδιά που τολμούσαν και οραματίζονταν το αύριο του Ελληνισμού στην Αμερική. Άνθρωποι οι οποίοι ονειρεύονταν το μέλλον της Ελληνικής Παιδείας, Γλώσσας, Πολιτισμού, Ιστορίας, αλλά και τη συνάφεια του Ελληνισμού με την Ορθόδοξη Πίστη.
Βασικά, η Ελληνική Εταιρεία «Παιδεία» ξεκίνησε σαν ένας φοιτητικός σύλλογος από διάφορα πανεπιστήμια, από φοιτητές από την Ελλάδα, αλλά και την Αμερική. Οι πρώτες συναντήσεις τους άρχισαν από τον Σεπτέμβριο του 1974 κι έτσι λειτούργησαν μέχρι το 1997 έχοντας ως βάση τους το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Στόχος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Παιδεία» ήταν να ενταχθεί το μάθημα των νέων ελληνικών στο πανεπιστήμιο.
Δημιούργημα της «Παιδείας» είναι το μεγαλοπρεπές Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το οποίο διαθέτει ευρύχωρους ακαδημαϊκούς χώρους, γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, και συνεδριάσεων, βιβλιοθήκη, μικρό μουσείο, εντυπωσιακό υπαίθριο ελληνικό θέατρο κατ’ απομίμηση των αρχαιοελληνικών θεάτρων, ένα βυζαντινόρυθμο εκκλησάκι αφιερωμένο στη μνήμη των Τριών Ιεραρχών θιασωτών της Ελληνικής Παιδείας προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων και τελευταία το Μουσείο «Σπάρτη».
Η «Παιδεία» έχει εισαγάγει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε αμερικανικά Λύκεια της πολιτείας του Κονέκτικατ, ενώ έχει ιδρύσει εστίες διδαχής της Ελληνικής και σε άλλα πανεπιστήμια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στους εθελοντές του, ο ζήλος, ο κόπος και η οικονομική συνεισφορά των οποίων συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου.
Υπολογίζεται ότι σε έναν χρόνο από τώρα θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τα εγκαίνια των κτηριακών εγκαταστάσεων.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος