“Η Ολυμπιακή Εβδομάδα στο δρόμο για το Παρίσι 2024” στα σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία συνεχίζουν το πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας, εκπαιδεύοντας τη νεολαία της χώρας μας στα Ολυμπιακά ιδεώδη και τις Ολυμπιακές αξίες, με το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Εβδομάδας στα Σχολεία. Η Ολυμπιακή Εβδομάδα είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη σχολική χρονιά, στο σύνολο σχεδόν των δημοτικών και γυμνασίων σχολείων της Ελλάδας και -από πέρυσι- της Κύπρου και της Ομογένειας.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της Ολυμπιακής Εβδομάδας αποτελεί μια καινοτομία, αφού συνδέει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την εκπαιδευτική πράξη και βοηθά ουσιαστικά στην εισαγωγή νέων ιδεών και πρακτικών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Βασική προτεραιότητα δίνεται στην ενσωμάτωση των Αξιών του Ολυμπισμού, στην εδραίωση καινοτόμων δράσεων και δραστηριοτήτων εναρμονισμένων με τη σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση, συνδέοντας τη θεωρία με την πράξη. Γι’ αυτό δεν υλοποιείται μόνο ως ένα πρόγραμμα αθλητικό ή ως ένα μάθημα για τη γνώση μόνο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά έχει πολυεπίπεδη διάρθρωση, συνδέοντας τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Έτσι, η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία έχει ως βασικό σκοπό να προσεγγίσει και να συμπεριλάβει όλους όσοι εμπλέκονται με την αγωγή και την εκπαίδευση, να εμπνεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους/τις μαθητές/τριες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας στη διαμόρφωση συμπεριφορών και δεξιοτήτων, οι οποίες εκπορεύονται από το πνεύμα του Ολυμπισμού.

To πρόγραμμα της Ολυμπιακής Εβδομάδας αφορά σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες μαθητών/τριών:
6-8 ετών (Δημοτικό)
9-12 ετών (Δημοτικό)
13-15 ετών (Γυμνάσιο)

Οι βασικοί άξονες ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών είναι:

  • Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες
  • Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες
  • Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004
  • Ολυμπιακά Ιδεώδη – Ηθικά ζητήματα

Με βάση τις παραπάνω θεματικές ενότητες, το βασικό σύνθημα της Ολυμπιακής Εβδομάδας για το σχολικό έτος 2023-2024 είναι: «Η Ολυμπιακή Εβδομάδα στο δρόμο για το Παρίσι 2024».

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» είναι η αφορμή να ενσωματωθούν στην 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα και θέματα που έχουν σχέση με τους Αγώνες. Καινοτόμες ιδέες που αφορούν τη διοργάνωση «Παρίσι 2024», αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, έχουν δυναμική για παγκόσμια αποδοχή και εφαρμογή.

Με βάση τα παραπάνω, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες για τον αθλητισμό, οι οποίες αποσκοπούν στην ψυχοσωματική τους βελτίωση με τελικό σκοπό τη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας που θα ενθαρρύνει τα μέλη της να ζουν με υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια.

Το πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία» θα υλοποιηθεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και περιλαμβάνει:

Α) Διαδικτυακές συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας zoom:

  1. Ζωντανή σύνδεση με το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης.
  2. Ζωντανή σύνδεση με την Αρχαία Ολυμπία.
  3. Ζωντανή σύνδεση με το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας.
  4. Ζωντανή σύνδεση με το Ολυμπιακό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.
  5. Διαδικτυακές συζητήσεις με Ολυμπιονίκες και διακριθέντες αθλητές.
  6. Ολυμπιακές αξίες – Αθλητική ακεραιότητα.
  7. Παρίσι 2024 – Καινοτομίες, μνημεία/πολιτισμός και νέα αθλήματα.
  8. Ζωντανή σύνδεση με το βιωματικό Εργαστήρι Ζωγραφικής.

Β) Αθλητικές – κινητικές δραστηριότητες:
Στο πλαίσιο της 4ης Ολυμπιακής Εβδομάδας στα Σχολεία, καλούνται οι σχολικές μονάδες, την τελευταία ημέρα του προγράμματος, να προβούν στην οργάνωση και υλοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, που υλοποιούνται σε ένα δημιουργικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, με σύνθημα: «Η Ολυμπιακή Εβδομάδα στο δρόμο για το Παρίσι 2024».

Γ) Δημιουργικές Καλλιτεχνικές Εργασίες Έκφρασης:
Σκοπός είναι, μέσω της καλλιτεχνικής-εκπαιδευτικής ενασχόλησης, να εμπνευστούν και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στη διαμόρφωση συμπεριφορών, δεξιοτήτων και αξιών, οι οποίες εκπορεύονται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Ολυμπιακή παράδοση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος