Η μνήμη της ζωής στη Μικρά Ασία πριν την Καταστροφή ζωντανεύει μέσα από μαρτυρίες στη Μελβούρνη

Αφιερωμένο στα εκατό χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 θα είναι το τεύχος του ετήσιου δίγλωσσου περιοδικού «Αντίποδες», το οποίο θα παρουσιαστεί στο κοινό την επομένη Κυριακή, 23 Οκτωβρίου στο κτίριο του Παναρκαδικού Συλλόγου Μελβούρνης «Ο Κολοκοτρώνης», 570 Victoria St., North Melbourne.

Μιλώντας στη “Φωνή της Ελλάδας” και στην εκπομπή “Η Ελλάδα στον κόσμο” με τον Γιώργο Διονυσόπουλο,  η πρόεδρος του Ελληνοαυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου, Καίτη Αλεξοπούλου, αναφέρθηκε στην εκδήλωση για την παρουσίαση του τεύχους, την οποία διοργανώνει ο Σύνδεσμος με την συνεργασία του Παναρκαδικού Συλλόγου Μελβούρνης «Ο Κολοκοτρώνης».  

 Όπως είπε, η εκδήλωση, εκτός από την παρουσίαση του περιοδικού, θα περιλαμβάνει, επίσης, ομιλίες, οπτικοακουστικές παρουσιάσεις οι οποίες θα αναφέρονται στη Μικρασιατική Καταστροφή. Επιπλέον, στο χώρο θα υπάρχει  έκθεση αντικειμένων και αυθεντικές ενδυμασίες των Ελλήνων της Μ. Ασίας, παιδική έκθεση ζωγραφικής, ζωντανή μουσική αποκλειστικά από τη Μικρά Ασία, καθώς και εδέσματα από την πολίτικη κουζίνα.

Στην αρχή της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση φωτογραφιών, οικογενειακών ή προσωπικών, ανθρώπων που γεννήθηκαν στη Μικρά Ασία. Πρόκειται για φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν από ομογενείς της Αυστραλίας με μικρασιατική καταγωγήέπειτα από κάλεσμα που απηύθυνε στην ομογένεια ο Ελληνοαυστραλιανός Πολιτιστικός  Σύνδεσμος. 

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ενώ η παρουσίαση του περιοδικού θα γίνει από τον συγγραφέα και δικηγόρο, Κωνσταντίνο Καλυμνιό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος έχει ζητήσει από τους ομογενείς που σκοπεύουν να λάβουν μέρος στην εκδήλωση να κάνουν μια προσπάθεια, εάν είναι δυνατόν, να φορέσουν κάτι που να αντιπροσωπεύει την περίοδο 1910-1920, όπως χρυσαφικό, κασκόλ, γάντια, καπέλο, παπούτσια ή ένα οποιοδήποτε οικογενειακό κειμήλιο της εποχής εκείνης. «Δώστε μια σκέψη και προσπάθεια στην ζωή των προγόνων μας πριν την καταστροφή» τονίζεται στην πρόσκληση του  Ελληνοαυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου.

(Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη) 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος