Η ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου στην Αυστραλία – O Π. Γιαννούδης θυμάται…

Στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος, ήταν καλεσμένος ένας από τους πρωτοπόρους του Ελληνικού Κινηματογράφου στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, ο Παναγιώτης Γιαννούδης από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Ο Παναγιώτης Γιαννούδης είναι ένας από τους πρωτοπόρους του Ελληνικού Κινηματογράφου στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία. Κύπριος που μεγάλωσε μέσα σε σινεμά και αποφάσισε να μεταναστεύσει σε ηλικία 20 ετών στην Αυστραλία. Βλέποντας τη “δίψα” που υπήρχε στην ελληνική παροικία της Αυστραλίας για οτιδήποτε ελληνικό, και ειδικά για τον Ελληνικό Κινηματογράφο που έφερνε εικόνες από τη μακρινή πατρίδα,  ίδρυσε τo 1958 την ελληνική κινηματογραφική εταιρεία εισαγωγής και εκμετάλλευσης ελληνικών ταινιών Cosmopolitan Motion Pictures μαζί με τον Στάθη Ραυτόπουλο και τον Ανδρέα Παπαδόπουλο. Από τότε άρχισαν να προβάλλονται ελληνικά φιλμ στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.

Όπως ανέφερε, η ταινία “Φωνή της καρδιάς” αποτέλεσε την πρώτη επίσημη προβολή ελληνικής ταινίας στην Αυστραλία, το 1948 ενώ με συγκίνηση θυμήθηκε ότι η ταινία “Γκόλφω” προβλήθηκε σε 150 χωριά στην Αυστραλία!

Η ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου στην Αυστραλία – O Π. Γιαννούδης θυμάται…
Ο Ελληνικός Κινηματογράφος Star στο Darwin

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δεκαετία του 1960, και με τον ερχομό της τηλεόρασης στα περισσότερα σπίτια, έπαψε να υπάρχει ενδιαφέρον από τους κατοίκους της Αυστραλίας βρετανικής καταγωγής για τον κινηματογράφο. Αποτέλεσμα ήταν περισσότεροι από 20 κινηματογράφοι, να “περάσουν” σε ελληνικά χέρια, πολλούς από τους οποίους αγόρασε ο κ. Γιαννούδης και πρόβαλλε ελληνικές ταινίες με μεγάλη επιτυχία.

Υπήρχαν κινηματογράφοι χωρητικότητας 1000 ατόμων και οι μισές θέσεις, ήταν πάντα “κρατημένες” από συμπατριώτες Έλληνες που ερχόντουσαν κάθε Σ/Κ. .. Δεν ήταν απλώς μία ψυχαγωγική έξοδος για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, αλλά αποτελούσε και ένα αντάμωμα για τους συμπατριώτες μας” είπε ο κ. Γιαννούδης, ο οποίος μέσα από την “Cosmopolitan Motion Pictures” διοργάνωνε τις επισκέψεις μεγάλων αστέρων του Ελληνικού Κινηματογράφου στην Αυστραλία. Έτσι, οι Νίκος Ξανθόπουλος, Τόλης Βοσκόπουλος, Κώστας Χατζηχρήστος, Κώστας Βουτσάς, Σπεράντζα Βρανά, Καίτη Παπανίκα και τόσοι άλλοι ηθοποιοί περιόδευσαν στην Αυστραλία με θεατρικές παραστάσεις που παρουσιάζονταν στους ελληνικούς κινηματογράφους.

Σήμερα, ο κ. Γιαννούδης διατηρεί ακόμη έναν κινηματογράφο στο κέντρο της Μελβούρνης ενώ γράφει ένα βιβλίο όπου θα αποτυπώνει τις μνήμες εκείνης της περιόδου.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Πηγή: Φωνή της Ελλάδας
Φωτογραφίες: neoskosmos

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος