«Η γαστρονομία είναι μέρος του υλικού πολιτισμού ενός λαού» – Ο Κώστας Σπηλιάδης στη «Φωνή της Ελλάδας»

O Κώστας Σπηλιάδης, ένας από τους τους πιο εμβληματικούς πρεσβευτές της ελληνικής γαστρονομίας και κουλτούρας στον κόσμο φιλοξενήθηκε στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Γλυκιά ζωή» και συνομίλησε με τον δημοσιογράφο Νίκο Ιωαννίδη.

Αφορμή για αυτή τη σπάνια ραδιοφωνική συνέντευξη ήταν το αφιέρωμα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μόντρεαλ για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, στο οποίο συνέβαλε ο Κώστας Σπηλιάδης. Με δική του πρωτοβουλία και στήριξη, έργα του μεγάλου συνθέτη εντάσσονται στο πρόγραμμα της ορχήστρας, σε μια συγκινητική χειρονομία τιμής και πολιτισμικής γέφυρας ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Καναδά.

Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη 13 Αυγούστου, στην καθιερωμένη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό συναυλία στο Ολυμπιακό Πάρκο του Μόντρεαλ θα παιχθεί το τελευταίο μέρος της 2ης Συμφωνίας (Τραγούδι της Γης) του Μίκη Θεοδωράκη ανάμεσα σε έργα των Rossini, Wagner, Debussy κ.α. Η δεύτερη συναυλία, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Αυγούστου, στο Μέγαρο της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μοντρεάλ και θα συμπεριλάβει: Τη Συμφωνιέτα του Μ. Θεοδωράκη και Την 7η Συμφωνία του L.v Beethoven.

Ο Κώστας Σπηλιάδης μίλησε στη εκπομπή για τη σχέση του με τον μεγάλο καλλιτέχνη. Όπως είπε συνδέθηκε στενά με τον Μίκη Θεοδωράκη, στη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, όταν και ο ίδιος συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα της ελληνικής παροικίας του Μόντρεαλ και τον γνώρισε μέσα από τις συναυλίες  που έδινε στον Καναδά. «Αναπτύξαμε μια πολύ ζεστή σχέση φιλίας, την οποία κρατήσαμε μέχρι το τέλος της ζωής του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπηλιάδης και τόνισε: «Νομίζω γίναμε καλύτεροι άνθρωποι μέσα από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη».

Ο Κώστας Σπηλιάδης είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στην Πάτρα, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, και φέρει τις ελληνικές αξίες καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής και προσωπικής του πορείας. Αναφερόμενος στο δέος και την εκτίμησή του στον ελληνικό πολιτισμό και την επιρροή του παγκοσμίως, τονίζει την ανάγκη προώθησής του. Ανάγκη που δεν αισθάνεται μόνο ο ίδιος, αλλά όλη η ελληνική παροικία του Μόντρεαλ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης εξιστόρησε την επαγγελματική του πορεία όπου επηρεασμένος από γεύσεις και μνήμες του τόπου του, με πάθος και μεράκι, άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο «Milos» το 1979 στο Μόντρεαλ, ανατρέποντας τα δεδομένα περί ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό και το γαλλικό φορμαλιστικό πρότυπο στο φαγητό και την έως τότε επικρατούσα ατμόσφαιρα γύρω από αυτό. Το εγχείρημα στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και σύντομα επεκτάθηκε σε κορυφαίες μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Αθήνα, το Μαϊάμι και το Ντουμπάι.

Μίλησε ακόμη για την απόφασή του να διαλέγει πρώτες ύλες από την Ελλάδα, με έμφαση στην ποιότητα καθώς και για τη δική του φιλοσοφία που προσεγγίζει την γαστρονομία ως μέρος του υλικού πολιτισμού ενός λαού και αλλάζει τα κατεστημένα στην εστίαση. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εξυμνήσει τη φιλοξενία.

Τέλος, μίλησε για τις θυσίες που χρειάστηκε να κάνει αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια που περιλαμβάνουν το άνοιγμα ενός μεζεδοπωλείου στη Νέα Υόρκη, «με την αληθινή κουλτούρα του μεζέ» όπως τη βίωσε ο ίδιος στην Πάτρα.  

Μπορείτε να ακούσετε όλη τη συνέντευξη εδώ

Πηγή: Φωνή της Ελλάδας
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Λήδα Σιδηροπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος