Η εθελοντική προσφορά των Κωνσταντινουπολιτών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος φιλοξενήθηκε ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη συγγραφέας κ. Νίκος Μιχαηλίδης με αφορμή το βιβλίο του “ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ και οι Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές στον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1939-1944” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία.

“Αυτό που με οδήγησε στη συγγραφή αυτού του βιβλίου είναι η αγάπη μου για την πατρίδα μου. Για μένα πατρίδα είναι ο τόπος που γεννιέσαι και περνάς τα παιδικά σου χρόνια. Η Κωνσταντινούπολη ήταν για αιώνες πολλούς το κέντρο του Ελληνισμού και της ρωμιοσύνης. Ήταν το σταυροδρόμι των πολιτισμών. Όλοι μας έχουμε καθήκον να διαφυλάξουμε κάθε τι σχετικό με την Πόλη. Πόσο μάλλον εμείς οι λιγοστοί ρωμιοί που πρέπει να διαφυλάξουμε κάθε πτυχή της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης. Η εθελοντική προσφορά των Κωνσταντινουπολιτών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι πραγματικά αξιομνημόνευτη. Όχι μόνο για το μέγεθος της προσφοράς προς την Ελλάδα αλλά γιατί κυρίως γιατί όλο αυτό το κύμα εθελοντισμού των ελληνόφωνων, μη μουσουλμάνων της Πόλης γεννήθηκε χωρίς να υπάρχει κρατικός εξαναγκασμός και κυρίως χωρίς το ευρύ κοινωνικό τους περιβάλλον να γνωρίζει την προσφορά τους” ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα έρευνας εννέα ετών, και αποτυπώνει την εθελοντική συνεισφορά των 1.000 περίπου Κωνσταντινουπολιτών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, 200 από τους οποίους σκοτώθηκαν πολεμώντας για την ελευθερία. Παρουσιάζονται ακόμη τα γεγονότα όλων των ετών από το 1939 έως το 1944 καθώς και μια σύντομη περιγραφή των ιστορικών γεγονότων που προηγήθηκαν, με έμφαση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις της περιόδου, στην παρουσίαση του ελληνοϊταλικού πολέμου στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Pαράλληλα έχουν συγκεντρωθεί και καταγράφονται 340 περίπου προσωπικές μαρτυρίες των καταταγέντων, καθώς και αφηγήσεις των απογόνων τους. “Η ιστορία άλλωστε είναι η ιστορία των ανθρώπων” δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε ακόμη στη συντήρηση και ανακαίνιση του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου Σισλί στην Κωνσταντινούπολη, που επιμελήθηκε ο ίδιος. Υπενθυμίζεται ότι tα ταφικά μνημεία είχαν καταστραφεί στα γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 1955. Ένας ιδιαίτερος χώρος όπου έχουν ενταφιαστεί όχι μόνο ρωμιοί αλλά και άλλοι ορθόδοξοι, περίφημοι Έλληνες ευεργέτες και αγωνιστές, με τον ναό που είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος να αποτελεί ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα μουσείο αρχιτεκτονικής και γλυπτικής.

Σημειώνεται ότι το βιβλίο παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2022, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης (φωτογραφία).

Ο Νίκος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1946. Το 1964, τη χρονιά της αποφοίτησής του από το Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, απελάθηκε από τις τουρκικές αρχές και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ύδρας και το 1973 έλαβε το δίπλωμα του Πλοιάρχου Α’ τάξεως. Στη συνέχεια διετέλεσε διευθυντής στις Μαρίνες του EOT Αττικής. Το 1980 άλλαξε επαγγελματική πορεία και προσελήφθη στην εταιρεία Σ&Η&Α. Μεταξά. Το 2010 ολοκλήρωσε την επαγγελματική του πορεία ως εμπορικός διευθυντής πολυεθνικής γαλλικής εταιρείας.
Όλα αυτά τα χρόνια αφοσιώθηκε στην έρευνα για θέματα που αφορούν την Κωνσταντινούπολη. Επιμελήθηκε τη συντήρηση και ανακαίνιση του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου Σισλί στην Κωνσταντινούπολη, του οποίου τα ταφικά μνημεία είχαν καταστραφεί στα γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 1955. Τον Νοέμβριο του 2019 εμπνεύστηκε και υλοποίησε το Μνημείο Πεσόντων Κωνσταντινουπολιτών στο Παλαιό Φάληρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος