Η εμπειρία των Ελλήνων μεταναστών-εργαζομένων της BMW σε εκδήλωση στο Παρίσι

Τις μαρτυρίες των Ελλήνων μεταναστών-εργαζομένων της BMW μετέφεραν σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Παρίσι οι άνθρωποι της ομογενειακής ιστοσελίδας του Μονάχου «Δορυφόρος». Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη για τις Γλώσσες και τους Πολιτισμούς (ΒULAC) και ήταν ενταγμένη σε έρευνα της βιβλιοθήκης όσον αφορά την εργατική μετανάστευση, την καταγραφή της μέσα από προσωπικές μαρτυρίες, μέσω της λογοτεχνίας, της προφορικής ιστορίας, του Τύπου και των ΜΜΕ.

Σημειώνεται, ότι ο «Δορυφόρος» έχει εκδώσει το βιβλίο-λεύκωμα «Tο χρονικό των Ελλήνων μεταναστών στην BMW 1960-2018», όπου μέσα από προσωπικές αυθεντικές μαρτυρίες ζωντανεύουν βιώματα της πρώτης και δεύτερης γενιάς των Ελλήνων μεταναστών. 

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του «Δορυφόρου», στους ομιλητές στην εκδήλωση συγκαταλέγονται η Mariéva Chalvin, συγγραφέας καθηγητής λογοτεχνίας Timour Muhidine, ο καθηγητής ιστορίας Νικόλας Πίτσος και ο υπεύθυνος έκδοσης και επικεφαλής του «Δορυφόρου», Κώστας Τάτσης. 

Το ενδιαφέρον του κοινού όσον αφορά στην εργατική μετανάστευση στην Γερμανία επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στο ρόλο των εργατικών συνδικάτων στην μετανάστευση, στο ρόλο της εκπαίδευσης, καθώς και  στις σχέσεις ανάμεσα σε μετανάστες από διαφορετικές εθνότητες. Όπως σημειώνεται, κεντρικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η συζήτηση ήταν ότι η εργατική μετανάστευση έχει σε όλες τις περιοχές τα ίδια κεντρικά χαρακτηριστικά και τις ίδιες εμπειρίες, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εποχής. 

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή : Δορυφόρος Europa)
  • Φωτογραφία: Δορυφόρος Europa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος