της Ελένης Κωστάκη
Από τη γέννηση της Βενετίας, στην πόλη μιλιέται η ελληνική γλώσσα: ένας ιδιαίτερος δεσμός που δεν έχει διακοπεί ποτέ.
Αύριο, Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στο Campo dei Greci, στο Castello 3412, στη Βενετία, καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Ca’ Foscari της Βενετίας, μαζί με εκπροσώπους της Ιστορικής Κοινότητας των Ορθόδοξων Ελλήνων, θα παρουσιάσουν στους πολίτες την υλική και άυλη κληρονομιά της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής παρουσίας στη Βενετία μέσα από την εκδήλωση: «Διαβάζοντας, γράφοντας και μιλώντας ελληνικά στη Βενετία» που πραγματοποιείται με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών.
Η Κατερίνα Καρπινάτο καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari, φιλοξενήθηκε στη “Φωνή της Ελλάδας“, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τον Ελληνισμό της Διασποράς και μίλησε για την εκδήλωση, για την αγάπη της για την ελληνική γλώσσα καθώς και για το ενδιαφέρον των νέων Ιταλών για τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό μας.
Η κα. Καρπινάτο είναι καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας τα τελευταία 26 χρόνια. Το ενδιαφέρον της για τα ελληνικά προήλθε από τα αρχαία ελληνικά, όταν μαθήτρια σε λύκειο της Σικελίας, διδάχθηκε αρχαία ελληνικά για πέντε χρόνια. «Σε 700 σχολεία διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά και ήμουν ένα από αυτά τα τυχερά παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κα. Καρπινάτο δηλώνει τυχερή που κατάφερε να μετατρέψει την αγάπη της για την ελληνική γλώσσα σε επάγγελμα ενώ σημειώνει το έντονο ενδιαφέρον των νέων. «Το 95% όσων επιλέγουν να μάθουν ελληνικά είναι Ιταλοί αλλά που ίσως έχουν ελληνικές ρίζες λόγω των μεικτών γάμων. Τα παιδιά διδάσκονται ακόμα και κρητική λογοτεχνία» μας αποκάλυψε.
Όσον αφορά στην εκδήλωση «Διαβάζοντας, γράφοντας και μιλώντας ελληνικά στη Βενετία», όπως ανέφερε θα περιλαμβάνει τρία σκέλη: Στο campo dei greci θα παρουσιάσουν μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας, πόσο σημαντική ήταν η παρουσία των Ελλήνων στην πόλη των γονδολιέρηδων, “σαν το dna της πόλης, από τα σπάργανά της η πόλη μίλαγε ελληνικά” , το δεύτερο σκέλος θα είναι ένα μουσικό μέρος που θα τραγουδήσουν ελληνικά ρεμπέτικα και μικρασιάτικα τραγούδια και τέλος στο τρίτο σκέλος, που θα πραγματοποιηθεί στο πανεπιστήμιο, παιδιά μικρής ηλικίας θα ζωγραφίσουν γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας, SPIN 2024, Writing, Reading and Speaking Greek in Venice. Η συνάντηση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Τιμητικού Προξενείου της Ελλάδας στη Βενετία και της Εθνικής Ένωσης Νεοελληνικών Σπουδών.
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος