Η Δική του Περικλή στο Σικάγο

Mια ιδιόμορφη «δίκη», με στόχο μια σύγχρονη απάντηση σε ένα διαχρονικό ερώτημα, λαμβάνει χώρα τον Απρίλιο στο Σικάγο, υπό την οργανωτική ευθύνη του Ελληνικού Εθνικού Μουσείου (National Hellenic Museum – NHM).

Ειδικότερα, πρόκειται για τη «Δίκη του Περικλή» («Trial of Pericles») η οποία θα λάβει χώρα την Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στο Harris Theatre, στη διεύθυνση 205 East Randolph Street στο Σικάγο.

Επί της ουσίας, θα πρόκειται για μια ανοικτή συζήτηση, αναφορικά με την απόφαση του Περικλή να αφαιρέσει την υπηκοότητα από πολίτες που διέμεναν στην Αρχαία Αθήνα και δεν προέρχονταν από δυο γονείς Αθηναίους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, έχαναν σημαντικά δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, το οποίο ήταν το σήμα κατατεθέν της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Μέχρι την απόφαση αυτή του Περικλή, Αθηναίοι υπήκοοι θεωρούνταν και όσοι είχαν μόνο Αθηναίο πατέρα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις και ο ιστορικός του μέλλοντος να καλείται να απαντήσει το ερώτημα εάν ο Περικλής ήταν τελικά τύραννος ή δημοκρατικός ηγέτης.Ασφαλώς, ανάλογη δίκη με κατηγορούμενο τον Περικλή δεν διεξήχθη ποτέ, αφού η μοναδική φορά που βρέθηκε σε ανάλογη θέση ήταν κατά το ξέσπασμα του λοιμού των Αθηνών, όταν στερήθηκε το αξίωμα του Στρατηγού και υποχρεώθηκε σε πρόστιμο 15 έως 50 ταλάντων. Παρότι επανήλθε στη θέση του σχετικά σύντομα, εν τέλει έχασε και αυτός την ζωή του, σε μια επιδημία που κόστισε την ζωή σε έναν μεγάλο αριθμό πολιτών.

Αντίθετα, το ερώτημα της δίκης είναι κατά πόσον η πράξη αυτή του Περικλή ήταν αντιδημοκρατική, έστω κι αν οι υποστηρικτές του θεωρούν πως θέλησε, σε μια κρίσιμη περίοδο, να προστατεύσει την Αθήνα από τυχόν ξένες επιρροές.
Οι δικηγόροι που συμμετέχουν στη «Δίκη» είναι οι Κατερίνα Αλεξοπούλου (Katerina Alexopoulos), Πάτρικ Κόλινς (Patrick M. Collins), Τίνος Διαμαντάτος (Tinos Diamantatos), Σάρα Κινγκ (Sarah F. King), Τζέιμς Πούλος (James C. Pullos) και Πάτρικ Σάλβι (Patrick A. Salvi).

Ως δικαστές συμμετέχουν οι Κωνσταντίνος Αρμυρός και Άννα Δημακοπούλου.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος