Η αμερικανίδα ακαδημαϊκός, Μαίρη Λεύκοβιτς, πήρε την ελληνική ιθαγένεια σε κλίμα συγκίνησης

Σε κλίμα συγκίνησης, η σπουδαία Μαίρη Λεύκοβιτς (Mary Lefkowitz), ομότιμη καθηγήτρια κλασικών σπουδών στο Wellesley College, έδωσε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστόνη τον όρκο του Έλληνα πολίτη, αποκτώντας τιμητικά την ελληνική ιθαγένεια ως ένδειξη αναγνώρισης των εξαιρετικών της υπηρεσιών στην Ελλάδα, στις ελληνοαμερικανικές πολιτιστικές σχέσεις και στην προώθηση και ανάδειξη των κλασσικών σπουδών.

Για πάνω από έξι δεκαετίες η μεγάλη αυτή μορφή των κλασικών γραμμάτων, φέρει στους ώμους της την κλασική Ελλάδα, μελετώντας, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας συστηματικά τις ανθρωπιστικές επιστήμες και την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Η καθηγήτρια Λεύκοβιτς διετέλεσε για είκοσι χρόνια επικεφαλής του τμήματος κλασικών σπουδών στο Wellesley College και δίδαξε για σαράντα έξι συναπτά έτη κλασικές σπουδές και αρχαία ελληνικά, συστήνοντας την αρχαία Ελλάδα και τους μεγάλους Έλληνες στοχαστές και συγγραφείς σε χιλιάδες φοιτήτριες ενός εκ των σημαντικότερων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων των ΗΠΑ.

«Με τιμά ιδιαιτέρως το να είμαι Ελληνίδα πολίτις. Μελετώ τους Έλληνες συγγραφείς, φιλοσόφους και ποιητές από την ηλικία των 16 ετών. Η Ελλάδα είναι πάντα στην καρδιά μου», δήλωσε συγκινημένη η Μαίρη Λεύκοβιτς.

Η σπουδαία Ελληνίστρια είναι για δεκαετίες μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών των Αθηνών, δεινή υπερασπίστρια της ιστορικής ακρίβειας, της επιστημονικής μεθοδολογίας και της ίδιας της αξίας της κλασικής Ελλάδας. Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων μεταξύ των οποίων είναι ο Ευριπίδης και οι θεοί, οι γυναίκες στην ελληνική μυθολογία, η ζωή των γυναικών στην Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, η Μαύρη Αθηνά, μάθημα ιστορίας, μάθημα ιστορίας και οι ζωές των αρχαίων ποιητών, οι Έλληνες θεοί και οι ζωές των αρχαίων ποιητών.

Η ορκωμοσία της έγινε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστόνη, από τον απερχόμενο γενικό πρόξενο, Στράτο Ευθυμίου, ο οποίος μετατίθεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπηρετήσει ως μέλος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κος Ευθυμίου, ένας αρκετά δραστήριος πρόξενος, όπως αναφέρουν πολλές πηγές, (με συμβολή, μεταξύ άλλων στην μετά από 25 χρόνια απευθείας πτήση Βοστόνης – Αθήνας) έχει να επιδείξει ένα πλούσιο βιογραφικό καθώς εκτός από την 5ετή του θητεία ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστόνη, διατέλεσε Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών από τον Απρίλιο του 2016 έως τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ είχε προηγουμένως διατελέσει για τρία χρόνια Υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας.

Έχει επίσης υπηρετήσει στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα (2011-2013) και από το 2007 έως το 2011, στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα. Στην Τουρκία από το 2009 έως το 2011, εργάστηκε στο πολιτικό τμήμα της Πρεσβείας και από το 2007 έως το 2009 διετέλεσε Διευθυντής του Προξενικού Γραφείου.

Πηγή: newsville.be

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος