Hellenic Congress of America: Οι Απόδημοι ζητούν ισότιμη φωνή και ψήφο

Διαφωνία για συγκεκριμένα άρθρα του Νόμου 4680/2019 για το θέμα της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων από τον τόπο διαμονής τους εκφράζει ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Ειδικού Συνεδρίου που συνδιοργάνωσε με άλλες ομογενειακές οργανώσεις το Hellenic Congress of America.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, 14 Μαίου, με την δια βοής έγκριση ψηφίσματος. Στο ψήφισμα, οι σύνεδροι εκφράζουν τη διαφωνία τους επί συγκεκριμένων άρθρων του Νόμου 4680/2019 τα οποία θεσμοθετούν μία σειρά από απαράδεκτες προϋποθέσεις, δεσμεύσεις και απαγορεύσεις που αίρουν την διευκόλυνση του κατοχυρωμένου συνταγματικώς δικαιώματος της επιστολικής ψήφου των αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων.

Όπως αναφέρουν, ενώ ο νόμος υλοποιεί την ψήφο από τον τόπο διαμονής, εντούτοις αδικεί την πλειοψηφία των ομογενών σε μεγάλο βαθμό. Από την πλευρά του, το Hellenic Congress of America προτείνει οι Απόδημοι Έλληνες που πληρούν τις προϋποθέσεις  του Ελληνικού Συντάγματος του 2001, δηλαδή είναι κάτοχοι ελληνικής αστυνομικής ταυτότητας ή ελληνικού διαβατηρίου και είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους των Περιφερειών στις οποίες ανήκουν,  να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές για κόμματα και βουλευτές των Περιφερειών στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι και η ψήφος τους να προσμετράται στο γενικό τελικό αποτέλεσμα.

Οι Απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι, καταλήγει το ψήφισμα, διεκδικούν και πρέπει να έχουν ισότιμη ψήφο και φωνή χωρίς «περιορισμούς, διακρίσεις και  προϋποθέσεις», όπως έχουν οι  Έλληνες εκλογείς  στην δημοκρατική Ελλάδα.

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή Panhellenic Post)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος