H ελληνική γαστρονομία στο Μιλάνο

Στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας και προώθησης των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων στην ιταλική αγορά, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) ΜιλάνουΤμήμα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ιταλία, διοργάνωσε με επιτυχία εκδήλωση ελληνικής γαστρονομίας με τίτλο:

«Ελληνική Γαστρονομία στο Μιλάνο – Η γεύση και η αριστεία της Ελλάδας συναντούν την ιταλική κουζίνα».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2025, στο βραβευμένο εστιατόριο “Tano Passami l’Olio” υπό τη γαστρονομική επιμέλεια του διακεκριμένου Ιταλού σεφ Tano Simonato, (αστέρι Michelin το 2023). Ο Ιταλός σεφ, γνωστός για τη δημιουργικότητά του και την προσήλωσή του στην καθαρότητα των πρώτων υλών, σχεδίασε ειδικά για την περίσταση ένα πολυδιάστατο μενού γευσιγνωσίας (degustazione), βασισμένο σε εμβληματικά ελληνικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, ελιές Καλαμών, φέτα, γραβιέρα, γιαούρτι, μέλι, μαστίχα Χίου, κρόκο Κοζάνης, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, φιστίκια Αιγίνης, ούζο, τσίπουρο, τραχανά λαχανικών και μελάνι χταποδιού. Τα εν λόγω ελληνικά προϊόντα ενσωματώθηκαν σε δημιουργικές συνταγές υψηλής γαστρονομίας, αναδεικνύοντας τη φυσική συγγένεια και την πολιτιστική σύνδεση της ελληνικής και της ιταλικής κουζίνας. Η βραδιά συνοδεύτηκε από ελληνικά κρασιά, ούζο και τσίπουρο, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους μια ολοκληρωμένη εμπειρία γεύσης και πολιτισμού.

H ελληνική γαστρονομία στο Μιλάνο

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο σεφ Simonato παρουσίασε ένα ζωντανό cooking show, αποκαλύπτοντας τεχνικές και μυστικά για τη χρήση ελληνικών υλικών στη σύγχρονη ιταλική κουζίνα.
Οι προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα πιάτα, να γνωρίσουν από κοντά τα προϊόντα και να ενημερωθούν για την αυθεντικότητα, τη μεσογειακή ισορροπία και τη βιωσιμότητα της ελληνικής παραγωγής.

H ελληνική γαστρονομία στο Μιλάνο

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα, μεταξύ των οποίων:

  • εκπρόσωποι θεσμικών και επαγγελματικών φορέων της Ιταλίας,
  • επαγγελματίες του κλάδου HoReCa (σεφ, εστιάτορες, εισαγωγείς),
  • εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του προξενικού και διπλωματικού σώματος,
  • δημοσιογράφοι και influencers του χώρου της γαστρονομίας,
  • καθώς και μέλη της ελληνικής ομογένειας στο Μιλάνο, στην Παβία και στην Μπολόνια.
H ελληνική γαστρονομία στο Μιλάνο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση έτυχε ευρείας θετικής απήχησης, με προβολή από ιταλικά μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική γαστρονομία μπορεί να λειτουργήσει ως όχημα πολιτιστικής διπλωματίας και εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη στρατηγική του Γραφείου ΟΕΥ Μιλάνου για:

  • την προώθηση ελληνικών premium προϊόντων και τη σύνδεσή τους με την υψηλή ιταλική γαστρονομία,
  • την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως χώρας παραγωγού προϊόντων υψηλής ποιότητας,
  • την ενδυνάμωση εμπορικών σχέσεων μεταξύ ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων και ποτών,
  • καθώς και την προβολή της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας ως σύγχρονης, δημιουργικής και εξωστρεφούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος