Γιοχάνεσμπουργκ: Επίσκεψη Ν. Δένδια στο Ελληνικό Σχολείο SAHETI και συνάντηση με μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής

To Ελληνικό Σχολείο SAHETI στο Γιοχάνεσμπουργκ, επισκέφθηκε χθες, Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νότια Αφρική.

«Όποιος μετέχει της ελληνικής παιδείας, μετέχει στο ελληνικό ήθος, στην πραγματικότητα στο παγκόσμιο ήθος», τόνισε ο κ. Δένδιας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας, κ. Δαμασκηνού.

Όπως ανέφερε ο ‘Ελληνας υπουργός Εξωτερικών «είναι ένα σχολείο γνωστό και στην Ελλάδα ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως», ενώ εξέφρασε τη συγκίνησή του, καθώς παρατήρησε παιδιά να φορούν με υπερηφάνεια παραδοσιακές ελληνικές στολές και, μάλιστα, της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κέρκυρας.

«Το σχολείο σας έχει αποδείξει στην πράξη το υψηλό του επίπεδο, τα προσόντα που προσφέρει στους αποφοίτους του. Είναι εντυπωσιακές οι συνεχείς επιτυχίες στις εξετάσεις ελληνομάθειας. Ακόμη πιο εντυπωσιακές, όταν προέρχονται από σπουδαία παιδιά που δεν έχουν ελληνικές ρίζες. Και πληροφορήθηκα με χαρά ότι την περασμένη εβδομάδα είχατε εξαιρετικές επιδόσεις στις τελικές εξετάσεις “matric” του Λυκείου», σημείωσε.
«Συμμερίζομαι το όραμα των ιδρυτών του SAHETI, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα ανοιχτό σε όλους. Εφαρμογή, έτσι, της ιδέας των Αρχαίων Ελλήνων προγόνων μας», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Είναι χρέος μας να συμβάλλουμε κι εμείς, με όποιον τρόπο μπορούμε, στη διευκόλυνση όσων παιδιών θα ήθελαν να φοιτήσουν σε αυτό το σπουδαίο σχολείο και που δεν έχουν τα μέσα να το κάνουν».

«Γι’ αυτό θα συνεισφέρουμε σήμερα, ως ελληνικό κράτος, στο πρόγραμμα υποτροφιών ”Γεώργιος Μπίζος”, για να δοθεί η ευκαιρία σε ακόμη περισσότερους μαθητές με υψηλές φιλοδοξίες και δυνατότητες να φοιτήσουν εδώ πέρα, στο εξαιρετικό σας σχολείο».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο κ. Δένδιας είχε, επίσης, συνάντηση, με μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής.

«Θα ήθελα να σας πω πόσο περήφανος είμαι, και πόσο περήφανη είναι η κυβέρνηση και η χώρα για εσάς, για το πόσο έχετε καταφέρει να ακμάσετε κυριολεκτικά, όλα αυτά τα χρόνια, για να φθάσουμε εδώ όπου είμαστε σήμερα, μέσα από συνθήκες δύσκολες, προερχόμενοι από μια πατρίδα μικρή που πολλές φορές ήταν σε κρίση και ελάχιστες φορές μπόρεσε να σταθεί δίπλα σας και να βοηθήσει», ανέφερε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Το γεγονός ότι αισθάνεσθε τμήμα του μείζονος ελληνισμού είναι για εμάς σπουδαίο. Και νομίζω ότι αποδεικνύεται με τον πιο καθαρό τρόπο ότι ο ελληνισμός είναι πολύ ευρύτερος και πολύ μεγαλύτερος από τα στενά γεωγραφικά όρια του ελληνικού κράτους. Και ότι απευθυνόμαστε πάντα σε αυτόν τον μείζονα ελληνισμό, φορέα των παραδόσεών μας, του ήθους μας, της ταυτότητάς μας σε αυτό τον κόσμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος