Γερμανία: Έλληνες και ομογενείς τιμούν τους κρατούμενους του στρατοπέδου Ravensbruck (audio)

Στη “Φωνή της Ελλάδας” φιλοξενήθηκε η Ελένη Winckel Μωραΐτου, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ράβενσμπρουκ (IRK-CIR) , την Τρίτη 9 Απριλίου και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” και μίλησε για τις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνονται για την 79η επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου Ravensbrück, στις οποίες συμμετέχουν και οι Έλληνες αλλά και για την πικρή ιστορία που κρύβεται στο άκουσμα του τραγουδιού “Ξεκινά μια ψαροπούλα”.

Το Ravenbruck έχει μια μεγάλη ιστορία αλλά σε μας τους Έλληνες είναι άγνωστη… Αν πούμε ότι 135.000 άτομα πέρασαν από αυτό το στρατόπεδο, 92.000 από αυτούς δολοφονήθηκαν εκ των οποίων η πλειοψηφία ήταν γυναίκες. Ήταν ένα καθαρά γυναικείο στρατόπεδο συγκέντρωσης… Αντιστασιακές, εβραίες, ρομά, ομοφυλόφιλες” ανέφερε η κα. Ελένη Winckel Μωραΐτου και τόνισε ότι “το στρατόπεδο Ravensbruck εκπαίδευε γυναίκες δεσμοφύλακες. Μια πολύ σκληρή εκπαίδευση όπου μάθαιναν την τεχνική της βαρβαρότητας, τη σωματική και λεκτική κακοποίηση, τον ξυλοδαρμό και μετά αφού τελείωναν την εκπαίδευση τους πήγαιναν σε άλλα στρατόπεδα ως δεσμοφύλακες ακριβώς επειδή ήταν πολύ σκληρές” .

Η κα. Ελένη Winckel Μωραΐτου ερευνά την ιστορία του στρατοπέδου Ravensbruck από το 2000 και μέχρι στιγμής έχει ανακαλύψει ότι 389 Έλληνες και Ελληνίδες πέρασαν από το συγκεκριμένο στρατόπεδο, εκ των οποίων οι 165 είναι άντρες. Οι λίστες αυτές αλλάζουν όμως γιατί η έρευνα δεν σταματά…

Οι επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του στρατοπέδου αρχίζουν την Παρασκευή 12 Απριλίου και κορυφώνονται την Κυριακή όπου οι Έλληνες συμμετέχουν τιμώντας όλους τους κρατούμενους και ειδικά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. “Τους τιμούμε με τον δικό μας τρόπο. Με τον τρόπο που μας έχει δώσει κληρονομιά η Μπέτυ… η Μπέτυ ήταν κρατούμενη, το 2002 είχε έρθει στο στρατόπεδο και μας είπε πως πρέπει να τιμούμε τους ανθρώπους που πέρασαν από το συγκεκριμένο στρατόπεδο. Και εμείς μεταλαμπαδεύουμε την κληρονομιά αυτή στους νέους, ώστε να γιορτάζεται με τον ιδιαίτερο ελληνικό τρόπο…. Η Μπέτυ πρότεινε να διαβάζουμε τα 389 ονόματα των Ελλήνων που έζησαν εκεί. Μας ανέφερε επίσης ότι τα βράδια, που έζησαν στο στρατόπεδο οι Ελληνίδες κρατούμενες τραγουδούσαν τραγούδια από τον τόπο τους και ένα από αυτά ήταν το: “Ξεκινά μια ψαροπούλα“. Οπότε κάθε χρόνο ξεκινάμε την εκδήλωση με τη συμβολή της Ελληνογερμανικής Χορωδίας Πολυφωνία με το συγκεκριμένο τραγούδι και συνεχίζουμε με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη από το “Μαουτχάουζεν” είπε η κα. Ελένη Winckel Μωραΐτου.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος