Γ. Χρυσουλάκης: Χαιρετισμός σε Ημερίδα στο Παρίσι με θέμα την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων

Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης συμμετείχε διαδικτυακά με χαιρετισμό του στην υβριδική ημερίδα με θέμα την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων μεταξύ 19ου και 20ου αιώνα  (“Histoires dans le brouillard : Ioannina, sources historiques et littéraires, XIXe-XXe siècles”).

Την ημερίδα  διοργάνωσε στο Παρίσι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BnF) σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη BULAC του Εθνικού Ινστιτούτου Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών INALCO, με τη στήριξη του Δήμου Ιωαννιτών και του Centre Culturel Hellénique. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Ο κ. Χρυσουλάκης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, τόνισε ότι η  Γενική Γραμματεία ενισχύει με κάθε πρόσφορο τρόπο και αγκαλιάζει δράσεις και ενέργειες που προβάλλουν παγκοσμίως την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, τόσο την υλική όσο και την άυλη. Σημείωσε πως τα Ιωάννινα υπήρξαν ανέκαθεν σταυροδρόμι πολιτισμών, μία πόλη όπου σε κάθε γωνιά της αποτυπώνεται η πολυετής αρμονική συνύπαρξη εθνοτήτων, θρησκειών και πολιτισμών. Η Ημερίδα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, υπογράμμισε,  είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς αναδεικνύει, τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα Ιωάννινα στη διαπολιτισμική διαμόρφωση της κοινωνίας και στην προώθηση των ανθρωπιστικών αξιών καθ’ όλη την πορεία της πόλης. 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Χρυσουλάκης στην παρουσία και τη συμβολή των Ρωμανιωτών Εβραίων των Ιωαννίνων, της παλαιότερης κοινότητας Εβραίων στην Ευρώπη και μιας από τις παλαιότερες Εβραϊκές Κοινότητες γενικότερα. Επίσης, θα πρέπει να τονισθεί ο ρόλος των Απόδημων Γιαννιωτών, οι οποίοι συνέβαλαν αποφασιστικά στη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και πέραν των συνόρων της χώρας, με την ανάπτυξη πολιτιστικών Ιδρυμάτων, ενώ χρηματοδότησαν στην πατρίδα την ανέγερση ναών, σχολείων και άλλων κοινωφελών ιδρυμάτων. 

Στην Ημερίδα συμμετείχαν Ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και τη Γαλλία, ενώ προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Ρωμανιώτες: Οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων» των Στέλιου Τατάκη και Ανιές Σκλάβου. 

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή ΓΓΑΕΔΔ/ΥΠΕΞ)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος