Εξέγερση του Πολυτεχνείου – Ο δημοσιογράφος Σωτήρης Χατζημανώλης από τη Μελβούρνη θυμάται…

Στη “Φωνή της Ελλάδας” φιλοξενήθηκε σήμερα Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022, ο δημοσιογράφος και διευθυντής σύνταξης ειδήσεων της ομογενειακής εφημερίδας “Νέος Κόσμος” κ. Σωτήρης Χατζημανώλης.

Μιλώντας στην εκπομπή “Πάρε τον χρόνο σου” με τους Χρήστο Παγώνη και Προκόπη Αγγελόπουλο, ο κ. Χατζημανώλης, ο οποίος είχε φτάσει στην Αυστραλία το 1973, λίγους μήνες πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θυμήθηκε τα γεγονότα όπως τα έζησε τότε.

Αναφέρθηκε στις αντιδράσεις της ομογένειας, στον αντιδικτατορικό αγώνα της εφημερίδας “Νέος Κόσμος” αλλά και στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν στη μνήμη της επετείου οι ελληνικοί φορείς της Μελβούρνης.

“Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου συγκλόνισαν την ομογένεια της Αυστραλίας. Η εφημερίδα της οποίας έχω την τιμή να είμαι διευθυντής σύνταξης τώρα, είχε διαδραματίσει έναν σπουδαίο ρόλο κατά τη διάρκεια της επταετίας. Είχε ηγηθεί του αντιδικτατορικού αγώνα και μάλιστα όταν έγινε η επέμβαση στο Πολυτεχνείο με τους νεκρούς, είχε κυκλοφορήσει θυμάμαι ένα ειδικό παράρτημα που συνέβαλε στην άμεση κινητοποίηση της ομογένειας”, ανέφερε ο κ. Χατζημανώλης.

“Ήμασταν όλοι συγκλονισμένοι. Έγινε μια μεγάλη, μαζική διαδήλωση στην κεντρική πλατεία της Μελβούρνης, ενώ ακολούθησαν και πολλές άλλες, έξω από το Προξενείο και άλλες ελληνικές αρχές. Θυμάμαι ακόμα ότι είχαν κινητοποιηθεί και τα αυστραλιανά εργατικά συνδικάτα, ενώ σ΄εκείνο τον αγώνα εκείνη την περίοδο είχαν δέσει και αρκετά ελληνικά πλοία στα λιμάνια της Αυστραλίας. Δεν τους επέτρεπαν δηλαδή οι ναυτεργάτες να αποπλεύσουν”.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζημανώλης, η ομογένεια της Αυστραλίας γιορτάζει κάθε χρόνο την επέτειο του Πολυτεχνείου με διάφορες εκδηλώσεις, τόσο στη Μελβούρνη όσο και στις άλλες πόλεις, σημειώνοντας πως σήμερα, ανήμερα της επετείου, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων Αυστραλίας πραγματοποιείται μία μεγάλη εκδήλωση με ομιλίες και μουσική, ενώ θα ακολουθήσει και άλλη μία την ερχόμενη Κυριακή, την οποία οργανώνουν όλοι οι μαζικοί φορείς της ομογένειας της Μελβούρνης αλλά ανάλογη θα γίνει και στο Σίδνεϊ και στην Αδελαΐδα αλλά και σε άλλες πόλεις.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος