“Ερωτήματα” μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Γραικού

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, φιλοξενήθηκε στη “Φωνή της Ελλάδας” με αφορμή το θεατρικό αναλόγιο “Ερωτήματα” που παρουσιάζεται σήμερα Τετάρτη 6 Μαρτίου στο Theatre de Nesle στο Παρίσι, ο καθηγητής, συγγραφέας και καλλιτέχνης Νίκος Γραικός.

Η παράσταση, που θα ανεβεί και πάλι την Κυριακή 17 Μαρτίου, είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Γραικού «Ερωτήματα – Μια ζωή γεμάτη ερωτηματικά και θαυμαστικά» το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Συρτάρι.

Το βιβλίο είναι αυτοβιογραφικό, αλλά με έναν τέτοιο τρόπο που αφορά όλους μας, τον κάθε αναγνώστη, τον κάθε θεατή. Είναι ζητήματα υπαρξιακά, όπως η διπλή πολιτιστική ταυτότητα που απασχολεί εμένα 40 χρόνια τώρα, η ελληνική και η γαλλική, η έννοια του ενεργού πολίτη που συμμετέχει στα κοινά, στον δημόσιο βίο, και η έννοια του Δασκάλου, του εκπαιδευτικού. Αυτά τα τρία θέματα, μαζί με τη μουσική της Τόνιας Μακατσιάνου, συνθέτουν την παράσταση. Αποτίνω φόρο τιμής στους Δασκάλους μου αλλά ακόμη περισσότερο στους μαθητές μου που μου έμαθαν ακόμη περισσότερα από ότι τους έμαθα εγώ, τους φιλέλληνες Γάλλους που έμαθαν ελληνικά τόσο καλά, που μπορούν και οι ίδιοι να διδάσκουν σήμερα ή να μεταφράζουν ελληνική λογοτεχνία στα γαλλικά, ή να συμμετέχουν σε ελληνικά δρώμενα στο Παρίσι. Σε αυτούς αφιερώνω αυτή την παράσταση, στους μαθητές μου που είναι οικογένειά μου, είναι ο κόσμος μου εδώ στο Παρίσι… Αυτοί οι ενήλικες Γάλλοι είναι σύμμαχοι της Ελλάδας σε κάθε δύσκολη στιγμή” ανέφερε ο κ. Γραικός.

Ο Νίκος Γραικός διδάσκει 40 χρόνια νέα ελληνικά σε Γάλλους στο Παρίσι. Για πολλά χρόνια ήταν η ψυχή της “Φωνής – Γραφής” μέχρι το 2020. Ενός οργανισμού που δίδαξε την ελληνική γλώσσα σε δεκάδες Γάλλους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2020 είχε 250 μαθητές. Σήμερα συνεχίζει τον αγώνα του για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στη Γαλλία μέσα από τον σύλλογο Ελληνο – γαλλική Συνέργεια.
Όσο ζούμε πρέπει να προσπαθούμε” τόνισε στη “Φωνή της Ελλάδας”.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος