Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών “Μυρσίνη Ζορμπά” στο Πανεπιστήμιο Ρώμης Sapienza

Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών «Μυρσίνη Ζορμπά» είναι η νέα ονομασία του Εργαστηρίου του Τμήματος Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ρώμης Sapienza. «Laboratorio Studi Neogreci Myrsini Zorba» γράφει το ολοκαίνουργιο λογότυπο που φέρει το όνομα της διαπρεπούς Ελληνίδας διανοούμενης και πολιτικού.

Τα εγκαίνια γίνονται την Πέμπτη,15 Δεκεμβρίου, στη Ρώμη, στην πανεπιστημιακή αίθουσα τελετών, όπου θα παρουσιαστεί επίσημα η μετονομασία. Και θα παραμείνει εσαεί μαζί με το όνομα του Ιταλού ερευνητή, νεοελληνιστή Μάριο Βίττι, που έχει δοθεί στο Νεοελληνικό Παρατηρητήριο, ένα από τα σημαντικότερα σημεία του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Σπουδών (ΕΝΣ).

Άκρως τιμητικό και συγκινητικό αν αναλογιστούμε ότι πριν από μερικές δεκαετίες η νεαρή, τότε, Ελληνίδα γνώρισε τον Μάριο Βίττι, ο οποίος της εμπιστεύτηκε τη μετάφραση της «Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» του, που εκδόθηκε στην Ελλάδα το 1978 από τον «Οδυσσέα» και θεωρείται σημείο αναφοράς για πολλές γενιές Ελλήνων φιλολόγων και αναγνωστών.

Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών “Μυρσίνη Ζορμπά” στο Πανεπιστήμιο Ρώμης Sapienza

Το Πανεπιστήμιο Sapienza με τη μακραίωνη ιστορία αναγνωρίζει την προσωπικότητα της Μυρσίνης Ζορμπά, το πολυσχιδές έργο της και την καθοριστική συμβολή της στην ανάπτυξη των ιταλο-ελληνικών πολιτισμικών σχέσεων, καθώς θεωρείται μία από τους σημαντικότερους μελετητές της ιταλικής διανόησης και λογοτεχνίας. Το διδακτορικό της «Κρατική πολιτική βιβλίου» βασίστηκε, όπως η ίδια έχει γράψει, «στην γκραμσιανή θεωρία της εννοιολόγησης και της οργάνωσης της κουλτούρας».

Προηγήθηκε τον Μάιο του 2022 η τελετή βράβευσης της Μυρσίνης Ζορμπά από το Πανεπιστήμιο που αναγνώρισε στην πρώην φοιτήτρια και απόφοιτη του Sapienza (έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία του ιταλικού κράτους) τη διακεκριμένη καριέρα της στους τομείς της επιστήμης, της πολιτικής, των εκδόσεων, της μετάφρασης και του πολιτισμού. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ιδρύματος, το όνομα μιας Ελληνίδας προστέθηκε στον κατάλογο των αποφοίτων του Πανεπιστημίου της Ρώμης οι οποίοι διακρίθηκαν στην καριέρα τους, ανάμεσα σε άλλες σπουδαίες σύγχρονες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και δέκα που έχουν τιμηθεί με βραβεία Νόμπελ.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος