Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ ο διευθυντής του Κέντρου Πράσινης Χημείας και Πράσινης Μηχανικής του Πανεπιστημίου Yale Paul T. Anastas

Ο διευθυντής του Κέντρου Πράσινης Χημείας και Πράσινης Μηχανικής του Πανεπιστημίου Yale, καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας Paul T. Anastas, ανακηρύσσεται σήμερα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. 

Στην τελετή αναγόρευσής του, ο καθηγητής Paul T. Anastas, θα μιλήσει για την «πράσινη χημεία για έναν βιώσιμο κόσμο». Ο ίδιος είναι ευρύτερα γνωστός ως ο «Πατέρας της Πράσινης Χημείας». Μαζί με τον John Warner στο βιβλίο τους, με τίτλο «Green Chemistry: Theory and Practice», το 1998, εισήγαγαν τις «12 Αρχές της Πράσινης Χημείας», οι οποίες έχουν επηρεάσει και διαμορφώσει τα προγράμματα σπουδών και την ακαδημαϊκή έρευνα σε όλο τον κόσμο. 

Ο Paul Anastas γεννήθηκε το 1962, στη Βοστώνη των ΗΠΑ, από οικογένεια που προέρχεται από την Νάουσα της Μακεδονίας. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στην Οργανική Χημεία.

Έχει υπηρετήσει για περισσότερα από 15 χρόνια σε κυβερνητικούς οργανισμούς, με αποκορύφωμα τον διορισμό του από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την Γερουσία των ΗΠΑ, ως Βοηθό Διαχειριστή και Υπεύθυνο Έρευνας & Ανάπτυξης της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency, EPA) των ΗΠΑ. Το 2007 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως Καθηγητής στην Πράσινη Χημεία στο Πανεπιστήμιο Yale.

Η έρευνά του Paul Anastas εστιάζει κυρίως σε καινοτόμες συνθετικές μεθοδολογίες και στην ανάπτυξη νέων καταλυτών για τη μετατροπή της βιομάζας και του διοξειδίου του άνθρακα σε πολύτιμα προϊόντα, καθώς και στον σχεδιασμό διεργασιών που μειώνουν την εγγενή τοξικότητα διαφόρων κατηγοριών χημικών ουσιών. Έχει επιδείξει, επίσης, σημαντική επιχειρηματική πρωτοβουλία συν-ιδρύοντας νεοφυείς επιχειρήσεις ή συμβουλεύοντας μεγάλες εταιρείες στον χώρο της βιώσιμης παραγωγής ασφαλέστερων χημικών και συναφών προϊόντων.

Πέραν της διεθνούς επιστημονικής καταξίωσής του, ίσως η σημαντικότερη προσφορά του στην Επιστήμη της Χημείας, έγκειται στην υιοθέτηση και καθιέρωση των Αρχών της Πράσινης Χημείας, τόσο στην έρευνα και την βιομηχανική παραγωγή, όσο και στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων, με απώτερο στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος