Επίτιμη δημότης της Grecia Salentina, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Επίτιμη δημότης της Grecia Salentina ανακηρύχθηκε το Σάββατο το απόγευμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο της επίσκεψής της στα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας στην περιοχή Σαλέντο της Κάτω Ιταλίας, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ένωσης Ελληνόφωνων Δήμων της Grecia Salentina Roberto Casaluci, με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για την 20η επέτειο από την ίδρυση της Ένωσης.

Η κα. Σακελλαροπούλου, εξέφρασε τη χαρά και την συγκίνησή της για την μεγάλη αυτή τιμή, και εξήρε τις εικοσάχρονες προσπάθειες της Ένωσης των Δήμων Γκρετσία Σαλεντίνα να διαφυλάξει τις παραδόσεις, την ιστορία, καθώς και την τοπική διάλεκτο.

«Όταν παρακολουθώ νέους μουσικούς να γράφουν τα τραγούδια τους στα γκρίκο· όταν ακούω μικρά παιδιά να μιλούν ελληνικά. Αγαπητέ κύριε Casaluci, με το έργο σας αποδεικνύετε ότι η Ελλάδα δεν είναι απλώς μια γεωγραφική περιοχή, μια φυσική επικράτεια. Είναι μια cosa mentale, μια πνευματική κατάσταση. Υπάρχει, ζει, φωτίζει, όσο την τρέφουμε και τη διατηρούμε. Όπως την τρέφετε και τη διατηρείτε όλοι εσείς οι συνδημότες μου. Με ιδιαίτερη περηφάνια για την αντοχή, την επιμονή, την αγάπη με τις οποίες ποτίζετε τις ελληνικές σας ρίζες, δέχομαι τη μεγάλη τιμή να γίνω κι εγώ μια από σας. Σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά» δήλωσε η κα. Σακελλαροπούλου.

Ειδική αναφορά, έκανε επίσης και στις σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν δύο ιστορικά μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, που συνδέονται με ισχυρούς και πολύχρονους δεσμούς φιλίας. Όπως σημείωσε η Πρόεδρος «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι σε αυτή την οδυνηρή συγκυρία που βιώνει η Ευρώπη, έπειτα από την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι χώρες μας, προσηλωμένες σε κοινές δημοκρατικές αρχές και αξίες και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, παραμένουν εγγυητές σταθερότητας και καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, μιας γέφυρας φιλίας, ειρήνης και πολιτισμού, που ενώνει τους ανθρώπους από αρχαιοτάτων χρόνων».

Η κα. Σακελλαροπούλου παρακολούθησε πολιτιστικές εκδηλώσεις, ξεναγήθηκε σε μουσεία, επισκέφθηκε βιβλιοθήκες, παρέστη στα εγκαίνια αναμνηστικής στήλης για την 20η επέτειο της Ένωσης Δήμων της Grecia Salentina και συνομίλησε με τους κατοίκους των ελληνόφωνων Δήμων.

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε ακόμη τους Δήμους Castrignano dei Greci, Carpignano Salentino, Melpignano, Zollino, Martignano και Sternatia.

Επίτιμη δημότης της Grecia Salentina, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο θέλησε να χαιρετίσει, με μήνυμά του, την ανακήρυξη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε επίτιμη δημότη των ελληνόφωνων χωριών του Σαλέντο, στη Κάτω Ιταλία.

Στην επιστολή του Ιταλού υπουργού εξωτερικών, την οποία ανέγνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνόφωνων Δήμων του Σαλέντο, Ρομπέρτο Κασαλουτσι, υπογραμμίζεται:

“Καλωσορίζω με μεγάλη ευχαρίστηση την Πρόεδρο, κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία μας κάνει την τιμή να επισκεφτεί την Ιταλία για τρίτη φορά από την εκλογή της. Αυτή την φορά, για να ανακηρυχθεί επίτιμη πολίτης της Γκρετσία Σαλεντίνα. Τις ημέρες αυτές, πριν το Πάσχα, αντηχεί στο Σαλέντο το άσμα με τα πάθη του Ιησού, στα γκρίκα, το οποίο μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά, μέχρι τις σημερινές ημέρες.

Είναι η έκφραση του ελληνόφωνου πολιτισμού, ο οποίος συνδέεται με παράδοση χιλιετιών, με επαφές και ανταλλαγές που ξεκίνησαν με την Μεγάλη Ελλάδα, και λειτουργούν ως μαρτυρία του παρελθόντος αλλά και ως βάση του μέλλοντος της Ευρώπης μας».

Πηγή: ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος