Επιστήμονες από την Αργεντινή και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής τίμησαν τον ελληνικό πολιτισμό στο 11ο Διεθνές Ελληνικό Συνέδριου του «Νόστου»

Στην επιρροή και την παρουσία του ελληνικού πολιτισμού σε επιστήμες, λογοτεχνία και τέχνες επικεντρώθηκαν φέτος στο Μπουένος Άιρες οι εργασίες του 11ου Διεθνούς Ελληνικού Συνεδρίου, ενός μοναδικού στο είδος του συνεδρίου, που διοργανώνει από το 2008, στη Λατινική Αμερική, η ομογενειακή πολιτιστική οργάνωση «Νόστος».

Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου, που έθεσε υπό την αιγίδα της η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, 22 καθηγητές από πανεπιστήμια της Αργεντινής και από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Χιλή, Βολιβία, Κόστα Ρίκα, Κολομβία), από την Ελλάδα και της Ισπανία, αναφέρθηκαν σε όλες τις εκφάνσεις και την επίδραση του ελληνικού πολιτισμού. Επίσης,  από τα κεντρικά θέματα του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου φιλοξενήθηκαν στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, ήταν η διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερη γλώσσα και οι σύγχρονες τεχνικές διδασκαλίας της, με ομιλητές καθηγητές από την Ελλάδα, την Αυστραλία και την Ισπανία.

«Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η Ελλάδα και ο πολιτισμός της μας συνέδεσαν και πάλι με τη ζωή, με τον συνάνθρωπο, τη γνώση και την ιδέα της λευτεριάς», τονίζει η πρόεδρος του «Νόστου», Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου (Christina Tsardikos). «Οι εξαίρετοι καθηγητές – ερευνητές, Έλληνες και φιλέλληνες, ανέδειξαν μέσα από τις ενδιαφέρουσες ομιλίες τους την ανεκτίμητη προσφορά του Πολιτισμού μας στην Ανθρωπότητα. Βαδίσαμε σταθερά με οδηγό τη δέσμευση που αναλάβαμε πριν από 16 χρόνια με την ίδρυση του “Νόστου” για τη διάδοση, διάσωση και προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στις δεύτερες πατρίδες μας. Έχουμε αφιερώσει την ψυχή μας σε αυτό τον στόχο», σημειώνει η δραστήρια πρόεδρος του «Νόστου».

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ, Ιωάννης Χρυσουλάκης, κάνοντας αναφορά στους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς Ελλάδας – Αργεντινής, αναφέρθηκε σε σειρά σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Αργεντινή, τις οποίες η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας έχει στηρίξει και έχει θέσει υπό την αιγίδα της.

Ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε την καταλυτική επιρροή του ελληνικού πολιτισμού στην παγκόσμια Ιστορία χάρη σε κεντρικές έννοιες και αξίες όπως της Γνώσης, με όχημα την κριτική σκέψη και την ελληνική γλώσσα και την αδιαμφισβήτητη ικανότητά της να «παράγει» Πολιτισμό, καθώς και τις έννοιες της Δικαιοσύνης, της Ισονομίας, της Ισοπολιτείας και της Ελευθερίας, ενάντια στη βία, το δεσποτισμό και την αυθαιρεσία, με μοχλό και μέσο την Δημοκρατία. Επίσης, στην έννοια του Διαλόγου και της Ισηγορίας, που την ανέδειξαν Τέχνες όπως το Θέατρο και μορφές κοινωνικής οργάνωσης όπως η Πόλη, και στην έννοια του ανθρωπίνου Λόγου όσον αφορά τη κατανόηση του κόσμου και την εξήγηση των φυσικών φαινομένων μέσω της παρατήρησης, κατανόησης και επιστημονικής διαύγασης.

Η Ελλάδα σήμερα, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, προάγει την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, ευρισκόμενη στην πρωτοπορία προσπαθειών ανάδειξης και προστασίας της από παλαιές αλλά και νεοφανείς απειλές, όπως η παράνομη αφαίρεση, διακίνηση και εμπορία αρχαιοτήτων ή η κλιματική αλλαγή.

Το Συνέδριο του «Νόστου» έθεσαν υπό την αιγίδα τους η Αρχιεπισκοπή Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αργεντινή, το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, το Υπουργείο Πολιτισμού της Αργεντινής, το Εθνικό Θέατρο Θερβάντες και η Φιλοσοφική Σχολή, ο Οργανισμός για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ) και η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων ΕΕΛΣΠΗ.

Τη διαβεβαίωση ότι η Αρχιεπισκοπή και το Ελληνικό Σχολείο θα είναι πάντα αρωγοί σε τέτοιες πρωτοβουλίες που τιμούν τον ελληνικό πολιτισμό, έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής κ. Ιωσήφ, ενώ από την πλευρά του ο πρόξενος της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες, Φώτης Φιλέντας, αναφέρθηκε στην επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική ανεξαρτησία και στο τρίγωνο συνεργασίας που σχηματίστηκε τότε από τη Διασπορά, τους Φιλέλληνες και τη Μητρόπολη. Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε και η καθηγήτρια Σοφία Αντώνογλου, διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου «Αθηναγόρας» του Μπουένος Άιρες, τονίζοντας την καρποφόρα συνεργασία με τον «Νόστο». Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν και οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου «Αθηναγόρας».

Εντύπωση προκάλεσε στο συνέδριο η διάλεξη του καθηγητή Δρ. Jorge Dubatti, θεατρολόγος και διευθυντής του τμήματος Θεάτρου της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, ο οποίος μίλησε εκτενώς για την προσφορά του ελληνικού Θεάτρου και την επιρροή του στους δημιουργούς και συγγραφείς της Αργεντινής.

Σημειώνεται, ότι το 2023 ο Δρ. Dubatti θα συνεργαστεί με τον «Νόστο» για τη διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Ελληνικού – Αργεντίνικου Θεάτρου, που θα λάβει χώρα στο Εθνικό Θέατρο «Θερβάντες», της Αργεντινής. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, δύο θεατρικές ομάδες, η Ser Griegos του Πανεπιστημίου του Λα Πλάτα και «Ο Ολυμπος», του UNNE Chaco της Αργεντινής ενθουσίασαν τους παριστάμενους με τη «Mήδεια» του Anuilh (σ.σ. τραγωδία που γράφτηκε το 1946 και δημοσιεύτηκε δυο χρόνια αργότερα) και με τις «Ευμενίδες». Μάλιστα, οι δύο ομάδες διένυσαν περισσότερα από χίλια χιλιόμετρα, από το εσωτερικό της χώρας, για να λάβουν μέρος στο συνέδριο.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου απονεμήθηκαν και τα βραβεία στους νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης για νέους «Βάιος Φασούλας», στην ισπανική γλώσσα, που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων. Οι νικητές, μαθητές του Ελληνικού Σχολείου «Αθηναγόρας», έλαβαν τα διπλώματα και τα έργα που βραβεύτηκαν διαβάστηκαν από τους συγγραφείς τους. Πρόκειται για τα ποιήματα «Ευχαριστώ Ελλάδα» (Alexia Buezas de la Torre), «Εφήμερη αντάμωση» (Catalina Teselman) και «Η καταιγίδα του Περσέα» (Abril Leia Martinez).

Οι εργασίες του συνεδρίου συνδυάστηκαν, επίσης, με τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο, με την εκδήλωση να πλαισιώνεται με χορευτικά δρώμενα από την ομάδα «Μανδήλι» της Ελληνικής Κοινότητας Μπερίσο, που είναι η παλαιότερη κοινότητα της Αργεντινής, και την ομάδα της Ελληνικής Κοινότητας Μπουένος Άιρες.

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος