Epirus Ensemble: Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη μουσική της Ηπείρου στη Βοστώνη

Την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πλούτο και την ομορφιά της Ηπειρώτικης μουσικής προσφέρει στη Βοστώνη, σε Ελληνοαμερικανούς φοιτητές μουσικής και επαγγελματίες μουσικούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα και την Ευρώπη, το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, Epirus Ensemble.

Στόχος του προγράμματος, του οποίου ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο βραβευμένος λαουτίστας και συνθέτης Βασίλης Κώστας, είναι να προσφέρει μια πραγματική εμπειρία του πλούσιου μουσικού πολιτισμού της Ηπείρου, μέσω εβδομαδιαίων διαδικτυακών μαθημάτων αλλά και να προετοιμάσει συστηματικά, κυρίως, τα μέλη του για ζωντανές παρουσιάσεις στην Ήπειρο το καλοκαίρι του 2022, όπου και θα παρουσιαστεί συνολικά η δουλειά του ensemble τα τελευταία δύο χρόνια.

Το Epirus Ensemble, το οποίο υποστηρίζεται και φιλοξενείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Ελληνικό Ινστιτούτο στη Βοστώνη, εμβαθύνει στις διάφορες στιλιστικές προσεγγίσεις στη μουσική της Ηπείρου και προσφέρει τη δυνατότητα στα μέλη του να έρθουν σε επαφή με σημαντικούς μουσικούς από αυτή την περιοχή της Ελλάδας μέσω σεμιναρίων σε μηνιαία βάση. Κατά τη διάρκεια του φετινού ακαδημαϊκού έτους στοχεύει να προετοιμάσει και να φέρει δέκα Ελληνοαμερικανούς φοιτητές στην Ελλάδα το επόμενο καλοκαίρι, όπου θα συνεχίσουν τις σπουδές τους με ντόπιους μουσικούς, θα έρθουν σε επαφή με Έλληνες νέους μουσικούς, θα απορροφήσουν τον πολιτισμό αυτής της περιοχής και θα παρουσιάσουν μια συναυλία στην καρδιά της Ηπείρου, στο Πωγώνι. Προσκεκλημένοι καθηγητές φέτος θα είναι σπουδαίοι μουσικοί, όπως ο ζωντανός θρύλος Πετρολούκας Χαλκιάς, ο Κώστας Τζήμας και πολλοί άλλοι.

Ο Βασίλης Κώστας, καταξιωμένος συνθέτης, λαουτίστας και παιδαγωγός από την Ήπειρο, έλαβε πρόσφατα το βραβείο «Forty Under 40» του Greek America Foundation στη Νέα Υόρκη, καθώς και το βραβείο «Artist Fellowship in the Traditional Arts» του Mass Cultural Council στη Βοστώνη για τις προσπάθειές του να παρουσιάσει την Ηπειρώτικη και Ελληνική παραδοσιακή μουσική σε συναυλιακούς χώρους και ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Αμερική.

Είναι μέλος του μουσικού σχήματος Global Messengers του βραβευμένου με Grammy πιανίστα της τζαζ, αλλά και πρεσβευτή της Ειρήνης στην UNESCO, Danilo Perez. Το «The Soul of Epirus», το πρόσφατο duo album του με τον θρυλικό κλαρινίστα Πετρολούκα Χαλκιά ψηφίστηκε ως το Καλύτερο άλμπουμ του 2019 από Balkan World Music Chart, ενώ απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από διεθνή μέσα, όπως το «Roots World Magazine» και το «New York Jazz City Record».

Ο Βασίλης Κώστας είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Berklee College of Music και του Berklee Global Jazz Institute, όπου έγινε δεκτός με πλήρη υποτροφία. Έχει την έδρα του στη Βοστώνη, όπου παρουσιάζει και διδάσκει τη μουσική της Ηπείρου, μέσω εργαστηρίων και masterclasses σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Tufts, το Πανεπιστήμιο του Harvard και το Κολλέγιο Emerson.

Τα μαθήματα και τη φετινή χρονιά, λόγω υγειονομικών συνθηκών, πραγματοποιούνται διαδικτυακά.

Για πληροφορίες και εγγραφές επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: epirusensemble@gmail.com

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας
Φωτογραφία: Ελένη Χριστάκου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος