Επικεφαλής του περιοδικού της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ ο ομογενής Γιάννης Γιώρτσος

Διευθυντής του σημαντικού περιοδικού PNAS Nexus της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ ανέλαβε ένας διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο Γιάννης Γιώρτσος, καθηγητής Χημικής και Πετρελαϊκής Μηχανικής και κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Viterbi Engineering School του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Το PNAS Nexus δημιουργήθηκε το 2021 και εκδίδεται από την NAS σε συνεργασία με τις Εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (OUP).

Πρόκειται για ένα επιλεκτικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης που εστιάζει σε καινοτόμες και διεπιστημονικές έρευνες στις βιολογικές, φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, καθώς επίσης στις επιστήμες της μηχανικής και της υγείας. Ο Γ. Γιώρτσος είχε εκλεγεί στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικών των ΗΠΑ το 2008, ενώ από το 2013 είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Γιάννης Γιώρτσος γεννήθηκε στην Ρόδο το 1950, το 1973 αποφοίτησε πρώτος από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και στη συνέχεια φοίτησε με υποτροφία στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), από το οποίο έλαβε το διδακτορικό του το 1978, ενώ από το 1979 διδάσκει στο Τμήμα Πετρελαϊκής και Χημικής Μηχανικής (Petroleum and Chemical Engineering) του USC. Στο ίδιο Τμήμα έλαβε την τιμητική έδρα «Chester D. Dolley in Chemical and Petroleum Engineering» (1995). Κατά το διάστημα 1991-1997 υπήρξε πρόεδρος του Τμήματος, ενώ το 2005 έγινε κοσμήτωρ (Dean) της USC Viterbi School of Engineering, όπου κατέχει επίσης την τιμητική έδρα Ζ.Α. Kaprielian.

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή Εθνικός Κήρυκας)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος