Εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου σε Αδελαϊδα και Νότια Αυστραλία

Εορταστικές εκδηλώσεις για να τιμήσουν την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου προγραμματίζουν το επόμενο σαββατοκύριακο οι ομογενειακές κοινότητες της Αδελαϊδας και της Νότιας Αυστραλίας, μετά τη Μελβούρνη που ήδη γιόρτασε την επέτειο της Επανάστασης του 1821 την περασμένη Κυριακή. 

Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», στην Αδελαϊδα, την Κυριακή 27 Μαρτίου το πρωί θα πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία και δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και  κατόπιν θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου War Memorial στο κέντρο της πόλης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρώων. Στη συνέχεια, στεφάνια προς τιμήν των πεσόντων θα καταθέσουν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νότια Αυστραλία, Γεώργιος Ψιάχας αλλά και εκπρόσωποι των τοπικών και των παροικιακών οργανισμών. Από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη θα ξεκινήσει κατόπιν και η μαθητική παρέλαση των κολεγίων και των απογευματινών ελληνικών σχολείων, η οποία θα καταλήξει στο  Torrens Parade Ground, όπου οι μαθητές θα χορέψουν ελληνικούς, παραδοσιακούς χορούς. Λόγω του κορωνοϊού, ο γενικός πρόξενος έχει ανακοινώσει ότι το προξενείο δεν πρόκειται φέτος να διοργανώσει γιορτή και δεξίωση στους χώρους του. 

Δεξίωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου διοργανώνει, πάντως,  η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας το Σάββατο 26 Μαρτίου το απόγευμα στο Ολύμπικ Χωλ, με ελεύθερη είσοδο. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Κοινότητας, η εκδήλωση θα αρχίσει με σύντομους χαιρετισμούς και θα ακολουθήσει ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, Δρ Άλφρεντ Βίνσεντ, για τα μηνύματα του αθάνατου 1821.  Επιπλέον, την Κυριακή 27 Μαρτίου, η ΕΟΚΝΑ σε συνεργασία με την Παρροδιακή Ένωση Νότιας Αυστραλίας διοργανώνουν διάλεξη με θέμα «Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος): η ιδέα του για την απελευθέρωση και η πρόκλησή του στους καιρούς μας». Η διάλεξη θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παρροδιακής, το απόγευμα της Κυριακής, με ομιλητή και πάλι τον Δρ Βίνσεντ ο οποίος είναι και επίτιμο μέλος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας του Σύδνεϋ.

Επιμέλεια: Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη

Πηγή: Νέος Κόσμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος