Εορταστικές εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο της ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο της ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με πανηγυρική θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.

Σύμφωνα με την ομογενειακή ιστοσελίδα «Αναμνήσεις», στην λειτουργία παρέστη η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία έχει έρθει για την κληρικολαϊκή Συνέλευση, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και οι επίσκοποι. Παρέστησαν επίσης ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και ηγέτες των ομογενειακών οργανώσεων.

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου εστιάστηκε στην 100ετία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά των ιεραρχών που πέρασαν από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. «Εν μέσω αυτού του θησαυρού τον οποίο μας έχει χαρίσει ο Θεός» τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος, «εορτάζουμε ένα πραγματικά ιστορικό ορόσημο, την Εκατοστή Επέτειο από της ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Καθώς ατενίζω τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, έρχεται στη σκέψη μου ο μεγάλος αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, ο οποίος ηγήθηκε της Αρχιεπισκοπής μας κατά τα τριάντα επτά από τα εκατό χρόνια» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και συνέχισε: «Και δεν έχω ακόμη αναφερθεί στον μακαριστό Πατριάρχη Αθηναγόρα, και τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Μιχαήλ, των οποίων η διακονία έφερε στο προσκήνιο τη δημιουργία μερικών από τους πιο ανθεκτικούς οργανισμούς της Εκκλησίας μας. Η ζωντάνια και η ενέργεια αυτών των μεγάλων Ιεραρχών είναι ακόμα μαζί μας μέχρι σήμερα, καθώς πολλοί ανάμεσά μας είναι πνευματικά τους παιδιά, γεμάτοι αναμνήσεις και διηγήσεις της ευεργετικής επιρροής που είχαν στη ζωή τους. Ωστόσο, όσο μεγαλειώδεις κι αν είναι αυτές οι αρχιεπισκοπικές προσωπικότητες, υπάρχουν χιλιάδες και δεκάδες χιλιάδες λαϊκοί, άνδρες και γυναίκες, που ηγήθηκαν της Αρχιεπισκοπής μας και με τις πράξεις τους και με τους λόγους τους» τόνισε χαρακτηρίζοντάς τους όλους ήρωες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και κατέληξε «Η δύναμη και το πνεύμα τους είναι ακόμα ανάμεσά μας, διότι η Εκκλησία μας δεν είναι εκατό ετών ηλικιωμένη, αλλά εκατό ετών νέα».

πηγή: «Αναμνήσεις»
Επιμέλεια: Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος