Ένα Μέγαρο για τον Ποντιακό Ελληνισμό με οικουμενικό χαρακτηρα

Το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού σχεδιάζει να δημιουργήσει στην περιοχή των Σουρμένων η ηγεσία του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, και μάλιστα στην ίδια περιοχή όπου, 100 χρόνια πριν, κατέφυγαν πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Θράκη μετά την καταστροφή του 1922.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στην ιστοσελίδα Pontosnews ο δήμαρχός Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, η ιδέα ξεκίνησε από την πεποίθηση ότι η επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού θα πρέπει να έχει και κάτι από τον προσφυγικό χαρακτήρα της πόλης, η οποία για 75 χρόνια ήταν και η έδρα της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων. Όπως λέει, το ζήτημα τέθηκε από την αρχή στους επενδυτές και, συγκεκριμένα, πως δεν γίνεται να αγνοηθεί η ιστορία της περιοχής και να μην υπάρχει η σύνδεση ανάμεσα στην παλιά και τη νέα πόλη του Ελληνικού.

Τελικά, το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων θα κατασκευαστεί σε χώρο εντός του παλαιού αεροδρομίου, ο οποίος έχει παραχωρηθεί στο δήμο για κοινωνικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς σκοπούς. Η επίσημη παρουσίαση του έργου, σύμφωνα με το δήμο, έχει προγραμματιστεί για τις 11 Ιανουαρίου 2022, με την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το σχέδιο για τη δημιουργία του Μεγάρου αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον κ. Κωνσταντάτο, ο οποίος έχει προχωρήσει και σε επαφές με την ομογένεια, και συγκεκριμένα με τον Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή, Λου Ραπτάκη, ο οποίος έχει δώσει μεγάλη μάχη για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στις ΗΠΑ. Στόχος της κοινής προσπάθειας που διαμορφώνεται με την Ομογένεια είναι το Μέγαρο του Ποντιακού Ελληνισμού να γίνει το κοινό σημείο αναφοράς για τη σύνδεση όλων των Ποντίων σε όλον τον πλανήτη, όπως λέει ο ίδιος.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του Μεγάρου ανέλαβε αφιλοκερδώς το γραφείο Doxiadis Assossiates, ενώ το κόστος της κατασκευής θα το καλύψει εξ ολοκλήρου ο Σπύρος Λάτσης, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Σύμφωνα με το δήμαρχο, το αίτημα προς το γραφείο Δοξιάδη ήταν να δημιουργήσουν ένα κτήριο που θα συμβολίζει βαθύτατα τον Πόντο, στην όψη και στο σχεδιασμό του, πέρα από τη χρήση του.

Όπως λέει ο κ. Κωνσταντάτος, το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων θα ολοκληρωθεί μέσα σε μία τριετία και εκεί θα στεγαστεί ο τοπικός ποντιακός σύλλογος, η βιβλιοθήκη του και το μουσείο που σήμερα βρίσκεται στην πλατεία των Σουρμένων, ενώ έχουν προβλεφθεί χώροι για συνέδρια και εκδηλώσεις. Επιπλέον, θα υπάρχουν και διαδραστικοί χώροι για να βλέπουν οι νέοι άνθρωποι τις αναφορές στη Γενοκτονία και θα αποτελεί ετήσιο σημείο συνάντησης και συγκέντρωσης όλων των ποντιακών σωματείων, εντός και εκτός Ελλάδας.

Πηγή: pontosnews.gr
Επιμέλεια: Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος