Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης: Περισσότερο αναγκαίο από ποτέ ένα Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού

Ένα αυτόνομο υπουργείο και μια συντονισμένη προσπάθεια από το χώρο της ομογένειας είναι το κλειδί προκειμένου η Ελλάδα να επιτύχει την ενότητα της Διασποράς, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος» της Μελβούρνης.

Προχωρώντας παραπέρα, ο πρόεδρος της ΕΚΜ σημειώνει πως η ανάγκη για ένα υπουργείο γίνεται πλέον περισσότερο εμφανής λόγω των μεγάλων αλλαγών στη ίδια τη σύνθεση της Διασποράς που ο ίδιος υπολογίζει πάνω από 6 εκατομμύρια Έλληνες του εξωτερικού. «Φεύγουν οι πρώτες γενιές και αλλάζει το τοπίο στη διασπορά, ενώ παράλληλα μειώνεται και ο αριθμός των ομογενειακών οργανισμών» αναφέρει ο κ. Παπαστεργιάδης και καταλήγει: «Αν δεν ληφθούν μέτρα τώρα και δεν γίνουν αποτελεσματικές κινήσεις, θα χάσουμε το παιχνίδι».

Κάνοντας μια αναδρομή σχεδόν έναν αιώνα πίσω, στο άρθρο γίνεται αναφορά στο πάγιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού εδώ και σχεδόν έναν αιώνα για τη δημιουργία ενός «υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού». Αίτημα, που όπως σημειώνεται, επανέλαβαν τρεις μεγάλες Κοινότητες της Αυστραλίας, μαζί με το ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, σε πρόσφατη επιστολή τους προς την Ελληνική Κυβέρνηση.

Αναφορά κάνει ο κ. Παπαστεργιάδης και στις θετικές, όπως τις χαρακτηρίζει, προσπάθειες για αντιμετώπιση του προβλήματος επανασύνδεσης και συντονισμού της ομογένειας με το εθνικό κέντρο,  όπως η δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού
και το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσπάθειες αυτές καθίστανται πλέον ανίσχυρες μπροστά στη μαζική έξοδο των 500.000 Ελλήνων λόγω της κρίσης.

Υπενθυμίζει την κοινή επιστολή των Ελληνοαυστραλιανών Κοινοτήτων η οποία αναφερόταν  στο αίτημα της Ομογένειας για την ίδρυση Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού, καθώς και την επιστολή 29 ομότιμων καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου οι οποίοι προειδοποιούσαν ότι η δράση και παρουσία Ελλήνων επιστημόνων, επιχειρηματιών, καλλιτεχνών, πολιτικών και παραγόντων οργανισμών παραμένει «σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα».

Η ίδρυση ενός αυτόνομου Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού, τονίζει ο κ. Παπαστεργιάδης, θα πρέπει να έχει ως σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων της πατρίδας μας με τους αποδήμους, την ενεργοποίηση του ελληνισμού για την αντιμετώπιση εσωτερικών και εξωτερικών ζητημάτων της πατρίδας μας.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 που τιμήθηκε από τους Απανταχού Έλληνες προσφέρει μοναδική ευκαιρία για την ίδρυση ενός αναβαθμισμένου κοινοβουλευτικού φορέα. «Μια τέτοια κίνηση, θα συμβάλει (α) στην αντιμετώπιση της δημογραφικής συρρίκνωσης που ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, (β) στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, (γ) στην αναβάθμιση της ελληνικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό, στην προώθηση και επίλυση εθνικών μας θεμάτων, (ε) στην προσέλκυση επενδύσεων από το χώρο της ομογένειας και το εξωτερικό και (ζ) την προώθηση και αύξηση του τουρισμού», καταλήγει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Επιμέλεια: Χρ.Φραντζεσκάκη

Πηγή: Νέος Κόσμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος