Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης: Διάλεξη με θέμα τη γλωσσική αλλαγή στην ελληνική γλώσσα

Διάλεξη με τίτλο «Η γλωσσική αλλαγή στην Ελληνική γλώσσα: Μικρές λέξεις, μεγάλες αλλαγές», θα παρουσιάσει, η Δρ Έρμα Βασιλείου, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου και ώρα 7.00μμ, στο Ελληνικό Κέντρο, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Στην παρουσίαση θα δοθούν παραδείγματα γλωσσικής αλλαγής της Ελληνικής γλώσσας βασισμένα όχι μόνο στις φυσικές αλλαγές αλλά και σε ιστορικές εξελίξεις τα χρόνια στα οποία έγιναν οι αλλαγές αυτές και από επιδράσεις και κατακτήσεις ξένων λαών και άλλων παρόμοιων κοινών δεινών.

Η Δρ. Βασιλείου θα προβεί ακόμα και σε συσχετίσεις δανείων στην Ελληνική μας γλώσσα όμοιες με τις λέξεις αυτές που υπέστησαν οι ίδιες ή περίπου ίδιες αλλαγές και στην Κυπριακή διάλεκτο και θα διατρίψει και στην υπεράσπιση εννοιών που παίρνουν δύναμη από την υπερδύναμη των ελληνικών προθέσεων στη γλώσσα μας.

Η σχέση και ένταση των αλλαγών αποτελούν ισχυρό παράγοντα και δείκτη στην πορεία και διατήρηση μιας γλώσσας καθώς αποτελούν και άλλοι παράγοντες σε σχέση με την ελληνική, όπως η τονικότητα αλλά και λόγοι που είναι άξιοι ανάλυσης και λεπτομερούς αναφοράς .

Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης: Διάλεξη με θέμα τη γλωσσική αλλαγή στην ελληνική γλώσσα

Η Κυπριακής καταγωγής ερευνήτρια, ακαδημαϊκός και συγγραφέας, Έρμα Ζωή Βασιλείου, μεγάλωσε στο Κονγκό και τελείωσε Δημοτικό και Γυμνάσιο, οικότροφος από πολύ μικρή ηλικία, σε δίγλωσσα σχολεία στο Κονγκό και στην Αθήνα. Μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1987. Τελείωσε πτυχιακές σπουδές στην Μετάφραση/Διερμηνεία, στο Πανεπιστήμιο Deakin στο Toorak, το 1991, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Γλωσσολογία) στο Πανεπιστήμιο La Trobe, το 1993, Μάστερς στη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο La Trobe, το 1996, και Διδακτορικό στη Γλωσσολογία επίσης στο Πανεπιστήμιο La Trobe, το 2002. Ήταν επισκέπτρια και ερευνήτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας από το 2005. Εργάστηκε σε ένα ευρύ φάσμα γλωσσικών και γλωσσολογικών θεμάτων (Ιστορικής Γλωσσολογίας). Οι κύριες γλώσσες έρευνάς της είναι η Μεσαιωνική και Σύγχρονη Κυπριακή, η Μεσαιωνική Γαλλική, η Βυζαντινή Ελληνική και η γλώσσα του Κονγκό Λινγκάλα, με την οποία ασχολήθηκε σε μικρότερο βαθμό.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος