Ελίνα Σταματάτου: «Η ελληνική κοινότητα είναι ο πολιτιστικός πρεσβευτής της Ελλάδας στη Δανία»

«Με το που ξεκινάει η δικτατορία στην Ελλάδα, οι Έλληνες της Δανίας, ενωμένοι, δημιουργούν μια Επιτροπή Αντιδικτατορικού Αγώνα» για να ενώσουν την φωνή τους με τους υπόλοιπους Έλληνες του εξωτερικού κατά της Χούντας, αφηγείται η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας, Ελίνα Σταματάτου, στη συνέντευξή της για τη ζωή και τις δράσεις της κοινότητας στην εκπομπή «Αποτύπωμα» της Φωνής της Ελλάδας με τη Φούλη Ζαβιτσάνου.

«Όταν η χούντα πέφτει ιδρύουν την Ελληνική Κοινότητα Δανίας η οποία είναι σχετικά με άλλες χώρες ολιγομελής. Πρόκειται για 900- 950  Έλληνες μέχρι το 2015». Το νέο μεταναστευτικό κύμα, όμως, θα αλλάξει τα πράγματα καθώς «από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 4.000 περίπου νέες αφίξεις», όπως μας ενημερώνει.

Ελίνα Σταματάτου: «Η ελληνική κοινότητα είναι ο πολιτιστικός πρεσβευτής της Ελλάδας στη Δανία»

Στο ερώτημα «Τι σημαίνει απόδημος και ποια η δουλειά μιας ελληνικής κοινότητας;», η κυρία Σταματάτου απαντά  πως πρόκειται για δυο κομμάτια ενός παζλ: «Το ένα κομμάτι του παζλ είναι η στήριξη όσων έρχονται και ζουν εκεί σε μικρά αλλά πολλές φορές σημαντικά πράγματα, όπως πληροφορίες για σπουδές, εργασία , αναζήτηση στέγης… κλπ. Το άλλο κομμάτι του παζλ είναι ο Έλληνας να δείξει την ταυτότητα του στην Δανία και να προάγει τον πολιτισμό του. Η ελληνική κοινότητα είναι ο πολιτιστικός πρεσβευτής της Ελλάδας στη Δανία που θέλει να έχει σύνδεση με τους Δανούς, δημιουργώντας δράσεις τοπικής αγκίστρωσης».

Στη συνέχεια, η Ελίνα Σταματάτου αναφέρεται αναλυτικά στις δράσεις της κοινότητας προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις: «Ανάμεσα στις δράσεις της κοινότητας είναι σε εβδομαδιαία βάση μαθήματα δανέζικων για Έλληνες δωρεάν. Συνήθως τα μαθήματα τα παρακολουθούν νεοφερμένοι για αυτό και εμείς προσφέρουμε ένα μικρό ελληνικό καφενείο, μια ζεστή αγκαλιά να ακουμπήσουν μέχρι να βρουν τα πατήματα τους. Επίσης κάνουμε και μαθήματα ελληνικών για Δανούς».

«Διοργανώνουμε μια σειρά μικρών δράσεων, όπως προβολή ελληνικών ταινιών μια φορά το μήνα, αλλά και μια μεγάλη ετήσια πολιτιστική δράση» προσθέτει και δίνει ως παράδειγμα το διήμερο αφιέρωμα στο Παν/μιο της Κοπεγχάγης για το Νίκο Καζαντζάκη, που διοργάνωσε η Κοινότητα το 2016 και το οποίο περιλάμβανε θεατρική παράσταση του «Καπετάν Μιχάλη» από ελληνικό θίασο. Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

«Όλη η προσπάθεια είναι εθελοντική καθώς η Κοινότητα δεν χρηματοδοτείται ούτε από την Ελλάδα, ούτε από τη Δανία», τονίζει η Ελίνα Σταματάτου και εξηγεί τη σημασία που θα είχε η θεσμική και οικονομική στήριξη της κοινότητας για την διεύρυνση και εμβάθυνση των δράσεων και των πρωτοβουλιών της και του ρόλου της τόσο για τους Έλληνες της Δανίας όσο και για τους ίδιους τους Δανούς «που αγαπούν και πολλές φορές γνωρίζουν ή θέλουν να γνωρίσουν την Ελλάδα».

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας κλείνει τη συνέντευξή της υπογραμμίζοντας την σημασία της διατήρησης των Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών και Ελληνικής Γλώσσας και της προώθησης του Ελληνικού Πολιτισμού στο εξωτερικό.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος