“El amor es vida” Το νέο μουσικό άλμπουμ της ομογενούς mezzo σοπράνο Αλεξάνδρας Γκράβας

Το νέο λάτιν άλμπουμ της Αλεξάνδρας Γκράβας ξεκινά από το Μεξικό για να κατακτήσει τον κόσμο. Σήμερα, Παρασκευή 26 Μαρτίου κυκλοφορεί ταυτόχρονα το “El Amor es vida” στο Μεξικό και στην Ελλάδα.

Από το Μεξικό έρχεται το νέο λάτιν άλμπουμ της Αλεξάνδρας Γκράβας, που αποκαλύπτει στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινό, μια διαφορετική όψη της Λατινοαμερικάνικης μουσικής. Η καταξιωμένη διεθνώς crossover μετζοσοπράνο, παρουσιάζει το Songbook 3 “El Amor es vida”, («Η αγάπη είναι ζωή»), που ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου στο Μεξικό, την εποχή του Covid 19 και κυκλοφορεί ταυτόχρονα και στην Ελλάδα στις 26 Μαρτίου. Στο πλευρό της σ΄ αυτό το νέο της σημαντικό βήμα η γεννημένη και μεγαλωμένη στη Γερμανία, Αλεξάνδρα Γκράβας έχει το θρυλικό κιθαριστικό ντουέτο από το Μεξικό Los Macorinos. Οι δύο κιθαριστές, τη συνοδεύουν αποκλειστικά και στα 12 τραγούδια του νέου CD, που κλείνει με μια μοναδική διασκευή ενός τραγουδιού από το Canto General του Μίκη Θεοδωράκη.

To άλμπουμ “El Amor es vida”, («Η αγάπη είναι ζωή») περιέχει κυρίως τραγούδια από το Μεξικό, αλλά και από την Βραζιλία, την Κούβα, την Αργεντινή και Ισπανία, στα οποία η Αλεξάνδρα Γκράβας, δίνει νέες διαστάσεις και απογειώνει με τις ερμηνείες της, όλες στην ισπανική γλώσσα. Λειτουργώντας μάλιστα για άλλη μια φορά ως πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό, επέλεξε να συμπεριλάβει στη νέα της δουλειά μια εξαιρετική διασκευή του μουσικού θέματος “Y El Hombre Recogió” από το Canto General του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση του κορυφαίου Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούντα. Η Αλεξάνδρα Γκράβας πήρε ειδική άδεια από τον συνθέτη για αυτήν την μοναδική στιγμή στο CD της, αλλά και τα εύσημα του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος δήλωσε σχετικά: “Κάθε ερμηνεία της είναι και μία ενδελεχής διείσδυση στην πιο απόκρυφη πτυχή του έργου μου.”

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό στο σύνολο του άλμπουμ, στο οποίο η Αλεξάνδρα Γκράβας αναδεικνύει και συστήνει μια άγνωστη στο ελληνικό κοινό, πλευρά της Λατινοαμερικάνικης μουσικής. Η προσέγγιση της ερμηνεύτριας στα μεξικάνικα παραδοσιακά τραγούδια βρήκε μεγάλη αποδοχή από το κοινό της χώρας, όπου η Αλεξάνδρα Γκράβας είναι πολύ δημοφιλής. Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια, κάνει περιοδείες στη μαγευτική χώρα των Μάγιας και των Αζτέκων, δίνοντας συναυλίες, που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.

«Το να ερμηνεύσω αυτά τα τόσο συνυφασμένα με την κουλτούρα του μεξικάνικου λαού τραγούδια και μάλιστα στη γλώσσα τους ήταν για μένα πρόκληση και στοίχημα», σημειώνει η ίδια. «Πώς να εκφράσεις και να αποδώσεις τα βαθιά συναισθήματα αυτών των τραγουδιών που μιλούν για την αγάπη, «Η αγάπη είναι ζωή», λέμε από τον τίτλο του CD, όταν δεν μιλάς τη γλώσσα τους; Μελέτησα βαθιά το νόημα των τραγουδιών, τα έκανα δικά μου και είχα για οδηγό μου τις ερμηνείες της κορυφαίας μεξικανής τραγουδίστριας Chavela Vargas, που έγιναν κάτι σαν masterclass για μένα. Είχα την τύχη να βρίσκεται στο πλευρό μου το θρυλικό κιθαριστικό δίδυμο Los Macorinos, Miguel Peña και Juan Carlos Allende, που είχαν συνεργαστεί μαζί της ως το 2012 που εκείνη έφυγε από τη ζωή. Η παγκόσμια γλώσσα της μουσικής μας παίρνει απλά από το χέρι και μας καθοδηγεί στους στίχους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους κατανοήσουμε και να ταυτιστούμε με κάθε τραγούδι και την ιστορία του. Άλλωστε Έλληνες και οι Λατίνοι έχουν πολλά κοινά, όπως την ανάγκη έκφρασης μέσα από τις τέχνες.» δήλωσε στη “Φωνή της Ελλάδας“, το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, η Αλεξάνδρα Γκράβας.

Οι Los Macorinos έχουν συνεργαστεί και με άλλους σημαντικούς τραγουδιστές του Μεξικού, όπως οι: Lila Downs, Eugenia León, Tania Libertad, Olivia Gorra, Eva Maria Santana, Mon Laferte κ.λπ. Δημιούργησαν από την αρχή το δικό τους διακριτό, στη χώρα τους και στο εξωτερικό, ήχο, ο οποίος επηρέασε την παραδοσιακή μεξικάνικη μουσική. Το 2017 τους απονεμήθηκε το βραβείο Latin Grammy για το καλύτερο άλμπουμ μουσικής της Λατινικής Αμερικής μαζί με τη μεξικανή τραγουδίστρια Natalia Lafourcade, για το άλμπουμ τους «Musas Vol.1 y Vol.2».
Όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι Los Macorinos: «Η Αλεξάνδρα Γκράβας είναι ερμηνεύτρια απίστευτης ποιότητας που προσελκύει την προσοχή του ακροατή με το πρώτο άκουσμα. Αν και δεν κατάγεται από τη χώρα μας και βρίσκεται εδώ λίγο καιρό, ωστόσο έχει αφομοιώσει απόλυτα τη μεξικάνικη κουλτούρα. Μπορείτε να το αντιληφθείτε στον τρόπο που εκφράζει αυτά τα υπέροχα τραγούδια αγάπης που της ταιριάζουν απόλυτα. Κάτι που έχει καταφέρει με σκληρή δουλειά, δημιουργικό πάθος, μεγάλη αφοσίωση και αγάπη. Το να την συνοδεύουμε με τις κιθάρες μας είναι μοναδική εμπειρία για μας.»
Από σήμερα 26 Μαρτίου το άλμπουμ κυκλοφορεί σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως: Amazon, Deezer, iTunes, Νapster, Soundcloud, Spotify, κ.ά.

Ακούστε τη συνέντευξη της Αλεξάνδρας Γκράβας στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” στη “Φωνή της Ελλάδας

Teaser link: https://www.youtube.com/watch?v=epyEhKp2pL0
Περισσότερες πληροφορίες: www.elamoresvida.com
και www.alexandragravas.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος