Έκθεση για τον ρόλο της Ίμβρου στην Καλλίπολη από την Ιμβριακή Κοινότητα Μελβούρνης

Η Ιμβριακή Κοινότητα Μελβούρνης θα εγκαινιάσει, την Παρασκευή, 2 Ιουνίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Parkdale, μία έκθεση προς τιμήν της ιστορίας του νησιού της Ίμβρου, το οποίο συμμετείχε στην εκστρατεία της Καλλίπολης και των ANZACs, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τη βαθιά σχέση που συνδέει την ελληνική ιστορία με την Αυστραλία.

Για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από ένα χρόνο, η Κοινότητα των Ιμβρίων έλαβε χρηματική υποστήριξη από την κυβέρνηση της Βικτώριας, το Συμβούλιο Βετεράνων Βικτώριας και τον Δήμο Kingston, μαζί με άλλους οργανισμούς και ιδιώτες.

Την έκθεση επιμελήθηκε ο ιστορικός, Jim Claven, ο οποίος ερευνά, για πάνω από οκτώ χρόνια, τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ίμβρος στην εκστρατεία. Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από τον πολιτειακό γερουσιαστή Lee Tarlamis OAM εκ μέρους της κυβέρνησης της Βικτώριας, ενώ αναμένεται να παραστούν και πολλοί αξιωματούχοι.

Όπως επεσήμανε ο κ. Claven, μέσα από την έρευνά του αποκαλύπτεται ο σημαντικός, αλλά και ελάχιστα αναγνωρισμένος ρόλος της ‘Ιμβρου στην εκστρατεία του 1915-1916, καθώς ο Κόλπος του Κέφαλου, o οποίος αποτελεί το πλησιέστερο λιμάνι στο ΑNZAC Cove, ήταν το σημείο συνάντησης για τις αποβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Απριλίου και ένα σημαντικό λιμάνι καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας.

Η Ίμβρος αποτέλεσε, επίσης, βασικό σημείο διέλευσης για τα αυστραλιανά και συμμαχικά στρατεύματα που μεταφέρονταν από και προς τη Χερσόνησο, ενώ υπήρξε και σημαντική βάση για τις αεροπορικές μονάδες των συμμάχων.

Επιπλέον, παρείχε ιατρικές μονάδες στις οποίες νοσηλεύτηκαν πολλοί τραυματισμένοι και άρρωστοι, καθώς όσοι έφθαναν στο νησί δέχονταν επιθέσεις, τόσο από εχθρικούς βομβαρδισμούς όσο και από την απειλή που συνιστούσε η ναυτική επίθεση.

Το νησί της Ίμβρου αποτέλεσε σταθμό και για ορισμένα διάσημα πολεμικά σχήματα όπως το Royal Australian Naval Bridging Train, ενώ τα αυστραλιανά στρατεύματα σχημάτισαν φρουρά για το Συμμαχικό Στρατηγείο στην Ίμβρο, με σημαντικές αυστραλιανές προσωπικότητες να πραγματοποιούν την άφιξή τους στο νησί, όπως ο συνταγματάρχης John Monash.

Σύμφωνα με τον Claven, μερικές από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες είναι αυτές που απεικονίζουν την αλληλεπίδραση των στρατιωτών με την τοπική ελληνική κοινότητα, με χαρακτηριστική αυτή που τραβήχτηκε από τον Αυστραλό στρατιώτη, John David Rogers, του 6ου Τάγματος τον Ιανουάριο του 1916 και απεικονίζει Αυστραλούς στρατιώτες να χορεύουν με τα παιδιά της περιοχής σε ένα άγνωστο χωριό της Ίμβρου.

Έκθεση για τον ρόλο της Ίμβρου στην Καλλίπολη από την Ιμβριακή Κοινότητα Μελβούρνης

Η επαφή αυτή «δημιούργησε μια σημαντική πολιτιστική σύνδεση μεταξύ του ελληνικού πληθυσμού του νησιού, που στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι ελληνικός, και των νεαρών στρατιωτών, αρκετοί από τους οποίους ήταν Αυστραλοί», δήλωσε ο Claven.

Η έκθεση αποτελείται από μία σειρά μεγάλων πινάκων, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι με μία συμβολική σειρά ως προς το ρόλο που διαδραμάτισε η Ίμβρος στην εκστρατεία.

Ο Claven επέλεξε μερικές από τις πιο σημαντικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, από Αυστραλούς και άλλους συμμάχους, οι οποίες συνοδεύονται από επεξηγηματικό κείμενο που βασίζεται στην εκτεταμένη ιστορική του έρευνα και εξηγεί την ιστορία του κάθε θέματος.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με την αναπαραγωγή φωτογραφιών που τράβηξε ο Claven από τις ίδιες τοποθεσίες σήμερα, κατά τη διάρκεια των ερευνητικών ταξιδιών του στην Ίμβρο.

Όπως δήλωσε ο κ. Claven, «βλέποντας πολλές από αυτές τις εικόνες για πρώτη φορά πριν από μερικά χρόνια», ένιωσε έντονα την επιθυμία να διεξάγει έρευνα στο νησί, την οποία κατάφερε να πραγματοποιήσει το 2015 «κατά τη διάρκεια της εκατονταετηρίδας των ANZACs».

Επιπλέον, πρόσθεσε, ότι πολλές από τις τοποθεσίες της Ίμβρου που συνδέονται με τους ANZACs και την ευρύτερη ιστορία της Καλλίπολης, έχουν μείνει ανέγγιχτες από το πέρασμα του χρόνου.

Η ιστορική έρευνα του Claven οδήγησε στη δημιουργία πρωτότυπων χαρτών, οι οποίοι βασίστηκαν σε αρχειακούς χάρτες της εκστρατείας και σήμερα βρίσκονται στα Εθνικά Αρχεία του Λονδίνου.

Η συμβολή του Γιώργου Ξινού, ο οποίος είναι μέλος της Κοινότητας των Ιμβρίων, στην παρουσίαση των χαρτών αυτών, θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για να μπορέσουν οι θεατές να εντοπίσουν με ευκολία τις περιοχές που επρόκειτο να παρουσιαστούν μέσα από τους εκθεσιακούς πίνακες του Claven.

Επιπλέον, ο ίδιος δήλωσε ότι «σκοπός αυτού του έργου είναι να ευαισθητοποιήσει» αλλά και να πυροδοτήσει συζητήσεις με στόχο τη διερεύνηση τον τρόπων με τους οποίους «μπορούμε να θυμόμαστε και να μνημονεύουμε κατάλληλα αυτό το σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του νησιού και της Αυστραλίας».

«Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Claven, κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί επισκέπτονται τα πεδία των μαχών και τους τάφους στη Χερσόνησο της Καλλίπολης. Θέλουμε να εργαστούμε για να προωθήσουμε και να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός μονοπατιού πολιτιστικής κληρονομιάς της Καλλίπολης στην Ίμβρο, κατά το πρότυπο αυτού που ξεκίνησε πρόσφατα στη Λήμνο, για να ενθαρρύνουμε νέους επισκέπτες στην Ίμβρο», πρόσθεσε ο κ. Ξινός, συμπληρώνοντας ότι το έργο αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς φιλοδοξεί ότι η έκθεση θα παρουσιαστεί σε όλη την Αυστραλία αλλά και στο εξωτερικό, ελπίζοντας μία ημέρα να φτάσει μέχρι και την Ίμβρο.

Παράλληλα, ο κ. Ξινός επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αναζωπύρωση της ζωής της ελληνικής κοινότητας στην Ίμβρο, με τον μόνιμο πληθυσμό να ανέρχεται από 200 κατοίκους, σε έναν αριθμό που σήμερα πλησιάζει τους 600 κατοίκους.

Αυτό φαίνεται να οφείλεται στις πρόσφατες ενέργειες ίδρυσης σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες συνέβαλαν στην επαναφορά της διδασκαλίας των ελληνικών στα μειονοτικά σχολεία, και υποστηρίχθηκαν τόσο από τις τοπικές αρχές όσο και από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο – καθώς ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπως πολλοί γνωρίζουν κατάγεται από το νησί της Ίμβρου.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος