ΕΚΜ – Διάλεξη για τον ρόλο της ελληνικής γλώσσας στην αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών

Μία ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο «Ο ρόλος της ελληνικής γλώσσας στην αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών», θα παρουσιάσει, στο Ελληνικό Κέντρο, ο Δρ Άντριου Μπράουν, λέκτορας Αρχαίας Ιστορίας στο Κέντρο Αρχαίων Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Monash.

Με την εν λόγω διάλεξη, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, προσφέρεται μια μοναδική ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν το συναρπαστικό θέμα της αποκρυπτογράφησης των αιγυπτιακών ιερογλυφικών και τη σημαντική επιρροή της ελληνικής γλώσσας.

Ο Δρ Άντριου Μπράουν είναι λέκτορας Αρχαίας Ιστορίας στο Κέντρο Αρχαίων Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Monash. Με εξειδίκευση στην Ιστορία και Αρχαιολογία της Κλασικής Ελλάδας, του Ελληνιστικού Κόσμου και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μεταφέρει επίσης γνώσεις για την αρχαία ελληνική και τη λατινική γλώσσα. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην κοινωνία, τη θρησκεία και την οικονομία της Αιγύπτου επί Πτολεμαϊκής και Ρωμαϊκής κυριαρχίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη ελληνόφωνων εγγράφων που σώζονται σε πάπυρο. Το τελευταίο του έργο, «Δήμευση ή συνύπαρξη: Αιγυπτιακοί ναοί στην εποχή του Αυγούστου», που δημοσιεύτηκε από τις Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Michigan, έτυχε ευρείας αναγνώρισης.

Στη διάλεξη, ο Δρ Άντριου Μπράουν αναμένεται να εμβαθύνει στη μεταμορφωτική αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών, ένα επίτευγμα που έφερε επανάσταση στη μελέτη της αρχαίας Αιγύπτου. Αυτή η συναρπαστική διεθνής προσπάθεια περιλαμβάνει τη συνεργασία μελετητών από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες. Η επιτυχία αυτής της πρωτοποριακής αποκρυπτογράφησης αποδίδεται στον διάσημο Γάλλο Αιγυπτιολόγο Jean-François Champollion και οφείλεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ της ελληνικής γλώσσας και του ιστορικού πλαισίου.

Επικεντρώνοντας στην Στήλη της Ροζέτας, η διάλεξη θα διερευνήσει τα κίνητρα πίσω από τη δημιουργία της, τη σημασία αυτών που μνημονεύει, το «ταξίδι» της στο Βρετανικό Μουσείο και τον κεντρικό ρόλο που έπαιξε η ελληνική επιγραφή στις προσπάθειες του Champollion. Αυτή η διάλεξη παρουσιάζει μια αρχαία και σύγχρονη αφήγηση – μια εξερεύνηση του πώς οι Έλληνες βοήθησαν Μακεδόνες μονάρχες, Αιγύπτιους ιερείς και μελετητές του 19ου αιώνα να κατανοήσουν τον περίπλοκο κόσμο της ανατολικής Μεσογείου στην αρχαιότητα, δημιουργώντας τελικά μια παγκόσμια εικόνα.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 8 Ιουνίου στις 7:00 μ.μ, στο Ελληνικό Κέντρο και θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος