ΕΚΜ – Διάλεξη για την διάσωση της Ελληνοκυπριακής μεταναστευτικής κληρονομιάς μέσα από την ποίηση

Διάλεξη στη μνήμη του ποιητή Δημήτρη Τσαλουμά, με θέμα «Διασώζοντας την Ελληνοκυπριακή μεταναστευτική κληρονομιά και τις μνήμες μέσα από την ποίηση των Zeny Giles και Peter Lyssiotis», θα παρουσιάσει η ποιήτρια και συγγραφέας, Angela Costi.

Η διάλεξη, η οποία διοργανώνεται  στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ. στο Ελληνικό Κέντρο, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Ελληνο-Αυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο.

Τα Σεμινάρια Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού αποτελούν μια πλατφόρμα που προσφέρει ενδιαφέρουσες συζητήσεις και διαλέξεις, ενισχύοντας την βαθύτερη κατανόηση και εκτίμηση της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.

Η ποίηση αποτελεί έναν τρόπο τεκμηρίωσης και διατήρησης της ιστορίας και των εμπειριών που πολλές φορές χάνονται στα θεσμοθετημένα αρχεία.

Ειδικά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που βασίζονται στις προφορικές ιστορίες για καταγραφή της ύπαρξής τους, υπάρχει ο κίνδυνος να αφήσουν ένα ελάχιστο αποτύπωμα στη συλλογική μνήμη της Αυστραλίας.

Συγκεκριμένα, οι μνήμες και η κληρονομιά των Ελληνοκυπρίων καταγράφονται ιστορικά μέσα από το πρίσμα και το αξιακό σύστημα δύο επικρατούντων πολιτισμών: του βρετανικού και του ελληνικού.

Ένας εναλλακτικός τρόπος για να καταγραφεί η διασπορά των Ελληνοκυπρίων που ζουν στην Αυστραλία είναι μέσω συνεντεύξεων και της μελέτης των ποιημάτων Ελληνοκυπρίων ποιητών.

Δύο ποιητές και συγγραφείς κυπριακής καταγωγής που έχουν γεμίσει τα κενά των αρχείων με την ποίησή τους είναι οι Zeny Giles και Peter Lyssiotis.

Από τη δεκαετία του 1980, και οι δύο έχουν λάβει βραβεία, αλλά και λογοτεχνική αναγνώριση για το δημιουργικό τους έργο.

Η ποίηση και η φιλοσοφία που προβάλλουν μέσα από την ποιητική τους βιογραφία, αναδεικνύεται ως μέρος μιας εκλεπτυσμένης και σημαντικής ταυτότητας της διασποράς των Ελληνοκυπρίων.

Η Angela Costi είναι ποιήτρια και συγγραφέας, η οποία έχει ασχοληθεί με θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και τις τέχνες της κοινότητας.

Έχει δημοσιεύσει πέντε ποιητικές συλλογές, συμπεριλαμβανομένων της “Honey & Salt” (υποψήφια για το Βραβείο Ποίησης Mary Gilmore το 2008) και της “An Embroidery of Old Maps and New” (η οποία κέρδισε το Βραβείο Βιβλίου για την Ποίηση στα Αγγλικά, GACL το 2022).

Επιπλέον, έχει συνεργαστεί σε εννέα παραγωγές και έχει γράψει θεατρικά έργα, συμπεριλαμβανομένου του “A Nest of Cinnamon,” το οποίο συμμετείχε σε διεθνή συνεργασία που χρηματοδοτήθηκε από το Australian Council for the Arts.

Το 1995, έλαβε υποτροφία από το Εθνικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Γραμματεία για τη μελέτη του αρχαίου ελληνικού δράματος στην Ελλάδα.

Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και του RMIT.

Το 2021, τιμήθηκε με το Βραβείο Merri-bek για την σημαντική της συνεισφορά στις Τέχνες και τον Πολιτισμό.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος