Έκλεισε το ελληνικό σχολείο στις Βρυξέλλες λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες της ομογενειακής ιστοσελίδας του Βελγίου Newsville.be, την Τετάρτη 15 Μαρτίου έφτασε στις Βρυξέλλες απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, με την οποία κρίνεται ακατάλληλο το κτίριο που στεγάζει το ελληνικό σχολείο «Κεστεκίδειο» στις Βρυξέλλες.
Η απόφαση οδήγησε στον άμεσο τερματισμό των μαθημάτων και την εκκένωση του σχολείου με σαφείς οδηγίες προς το Γραφείο Εκπαίδευσης να προβεί σε συνεργασία με την Πρεσβεία και το Προξενείο της Ελλάδας στις Βρυξέλλες για την ανεύρεση νέου κτιρίου μέχρι να υπάρξει οριστική λύση.

Το έγγραφο της απόφασης του Υπ. Παιδείας -η οποία υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας/ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής- έφτασε μέσω μέιλ και με την επισήμανση ως «Εξαιρετικά Επείγον» και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχοντας πάντα ως γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, παρακαλούμε για την διαδικτυακή διεξαγωγή των μαθημάτων το άμεσο χρονικό διάστημα».

Έκλεισε το ελληνικό σχολείο στις Βρυξέλλες λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου

Πως κρίθηκε η ακαταλληλότητα του Κεστεκιδείου

Λίγες εβδομάδες μετά την αρχή του σχολικού έτους, τον Οκτώβριο του 2022, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Υπ. Παιδείας ήρθε στις Βρυξέλλες και επισκέφτηκε το κτίριο που στεγάζει το ελληνικό σχολείο στο δήμο του St. Gilles στην οδό Joseph Claes 91. Τότε διαπιστώθηκε πως υπήρχαν 4-5 τεχνικά σημεία στα οποία έπρεπε να δοθούν λύσεις. Ένα από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήταν το σύστημα ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων.

Όμως, ένα ατυχές συμβάν φαίνεται να μετέθεσε την τελική έκθεση της καταλληλότητας του ελληνικού σχολείου στις Βρυξέλλες αρκετούς μήνες μετά από την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων και με τον τρόπο αυτό φτάσαμε στα μέσα Μάρτη όπου η εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας έβαλε, μέσα σε μία μέρα, οριστικό τέλος στην λειτουργία του σχολείου. Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο κτίριο περιήλθε στα περιουσιακά στοιχεία της Ιεράς Μητρόπολης Βελγίου μετά από δωρεά της οικογένειας Κεστεκίδη και παραχωρήθηκε στο ελληνικό κράτος για να φιλοξενήσει τις ανάγκες του ελληνικού σχολείου.

Εύλογα είναι τα πολλά ερωτήματα τα οποία από εχθές έχει λάβει το Newsville.be από γονείς και συγγενείς μαθητών σχετικά με τους ακριβείς λόγους για τους οποίους έκλεισε το σχολείο, αν οι λόγοι αυτοί είναι όντως ικανοί για να κρίνουν το σχολείο ως ακατάλληλο, αλλά και γιατί αν όντως συντρέχουν λόγοι κτιριακής ακαταλληλότητας υπήρχε τόση καθυστέρηση στην χτεσινή απόφαση του Υπ. Παιδείας. Δεδομένου πως δεν υπήρξαν έργα, ανακαινίσεις ή άλλες μεγάλες αλλαγές στο εν λόγω κτίριο, γονείς και μαθητές αναρωτιούνται αν τα προηγούμενα πολλά χρόνια λειτουργίας του σχολείου υπήρχε όντως κίνδυνος για παιδιά και εκπαιδευτικούς; Τέλος παραμένει το ερώτημα του αν, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που υπήρχε γνώση των προβλημάτων, θα μπορούσαν να επιδιορθωθούν τα προβλήματα αυτά και να μην προχωρήσει το Υπουργείο στην άμεση αυτή απόφαση και με προφανή απουσία λύσης ή όποιου άλλου στρατηγικού σχεδιασμού.
Να θυμίσουμε πως το σχολείο επισκέφτηκε η κα Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Έκλεισε το ελληνικό σχολείο στις Βρυξέλλες λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου

Τηλεκπαίδευση για τους Έλληνες μαθητές του Κεστικιδείου

Το ελληνικό σχολείο στις Βρυξέλλες έχει 150 μαθητές και 26 εκπαιδευτικούς ενώ στο χώρο του λειτουργούσε, εκτός από τις τάξεις του δημοτικού – γυμνασίου – λυκείου και νηπιαγωγείο.
Ο άμεσος τερματισμός των μαθημάτων και το κλείσιμο του σχολείου αυτονόητα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στους ίδιους τους μαθητές -και ιδίως σε αυτούς που βρίσκονται στην τελευταία τάξη του Λυκείου-, καθώς και στους γονείς και τις οικογένειες των μαθητών οι οποίοι, για μία ακόμα φορά, μετά το τέλος της πανδημίας, θα πρέπει να προσαρμόσουν χωρίς προειδοποίηση την καθημερινότητα τους στην επιστροφή των μαθητών στο σύστημα της τηλεκπαίδευσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος