Εκδήλωση Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου – Βραδεμβούργου για τα 100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Στη «Φωνή της Ελλάδας» και στην εκπομπή «Πάρε τον χρόνο σου» με τον Προκόπη Αγγελόπουλο, φιλοξενήθηκε σήμερα, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου – Βραδεμβούργου, κ. Μιχαήλ Συμεωνίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην εκδήλωση με θέμα: “ 100 Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή 1922-2022: Διδάγματα και συμπεράσματα” που διοργανώνει ο Σύλλογος αύριο, Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στον χώρο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου.

Κεντρικοί εισηγητές θα είναι ο Δρ.ιστορίας Γιώργος Χρανιώτης και ο Δρ. πολιτικών επιστημών Αναστάσης Γκίκας, ενώ θα ακολουθήσει και μουσικό αφιέρωμα στην μικρασιάτικη και ποντιακή μουσική. Μικρασιατική μουσική θα παίξουν ο Ιορδάνης Φουτσιτσόγλου, η Άσπα Ανωγιάτη και η Χρυσάνθη Γερογιαννάκη.

Παράλληλα, ο κ. Συμεωνίδης αναφέρθηκε στους σκοπούς του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου – Βραδεμβούργου, που όπως είπε είναι η προαγωγή της παιδείας, των επιστημών, των τεχνών, με κοινό παρανομαστή, όπως τόνισε, ότι αφορά στην Ελλάδα.

“Μέλημά μας είναι να προσεγγίζουμε τους Έλληνες μετανάστες και τους Γερμανούς σε θέματα που αφορούν τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Για το σκοπό αυτό διοργανώνουμε διάφορες ομιλίες, επιστημονικές εκδηλώσεις, ημερίδες, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις, ιστορικούς περιπάτους και γενικά επιδιώκουμε τη συνεργασία και τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με άλλους συλλόγους, ελληνικούς και μη, εδώ στη Γερμανία. Σκοπός μας ως Σύλλογος δεν είναι να μείνει η επιστήμη σ΄έναν στενό κύκλο ανθρώπων, δηλαδή μίας ελίτ, αλλά να γίνει κτήμα και προσιτή σε κάθε λαϊκό άνθρωπο, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου”, ανέφερε ο κ. Συμεωνίδης.

Για το κύμα Ελλήνων μεταναστών των τελευταίων ετών προς τη Γερμανία, τόνισε, πως έχουν αλλάξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας του ’60 σημειώνοντας πως τώρα πια το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων μεταναστών είναι κατά κύριο λόγο εξειδικευμένοι επιστήμονες που έχουν υψηλά εξειδικευμένες θέσεις στα Πανεπιστήμια, στον ερευνητικό τομέα, σε ινστιτούτα και σε διάφορες εταιρείες.

Ο κ. Συμεωνίδης αναφέρθηκε και στην ακρίβεια, γεύση της οποίας όπως είπε έχουν πάρει, τόσο οι Γερμανοί, όσο και οι μετανάστες που ζουν στη χώρα, αφού οι ανατιμήσεις στα προϊόντα αλλά και στην ενέργεια είναι πολύ υψηλές.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος