Εκδήλωση στην Αθήνα για τα 40 χρόνια του βιβλιοπωλείου “Δεσμός” στο Παρίσι – Ο Γ. Μαυροειδάκος στη “Φωνή της Ελλάδας”

Ο κ. Γιάννης Μαυροειδάκος, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ελληνικού βιβλιοπωλείου “Δεσμός”, στο Παρίσι, ήταν καλεσμένος τηλεφωνικά, σήμερα, Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στη “Φωνή της Ελλάδας”, με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνεται αύριο στην Αθήνα, για την συμπλήρωση φέτος, σαράντα χρόνων αδιάκοπης λειτουργίας του βιβλιοπωλείου στο Montparnasse, την καρδιά του ιστορικού Παρισιού.

Μιλώντας στην εκπομπή “Πάρε τον χρόνο σου” και τον Προκόπη Αγγελόπουλο, ο κ. Μαυροειδάκος, ξετύλιξε την ιστορία του βιβλιοπωλείου που εδώ και τέσσερις δεκαετίες αποτελεί τόπο συνάντησης διανοούμενων και καλλιτεχνών από την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Ο κ. Μαυροειδάκος πήγε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1967 σε ηλικία εικοσιενός χρόνων για να σπουδάσει κινηματογράφο. Από το 1972 και μετά, λόγω της μεγάλης συμπάθειας που υπήρξε για την Ελλάδα, αποφάσισε το 1983 να ανοίξει το βιβλιοπωλείο “Δεσμός”, από το οποίο πέρασαν σημαντικοί Έλληνες και Γάλλοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες, όπως, ο Κώστας Αξελός, ο Άδωνις Κύρου, ο Βασίλης Αλεξάκης, η Κλοντ Μοσέ, ο Ζακ Λακαριέρ, ο Ζαν-Πολ Βερνάν, ο Ανδρέας Κέδρος και πολλοί άλλοι.

Παράλληλα, από το 1996 ξεκίνησαν εκδόσεις μεταφρασμένης ελληνικής λογοτεχνίας. Ποίηση, γεωγραφία, δοκίμια, πρακτικά συνεδρίων, θέατρο. Το δίγλωσσο περιοδικό που ακολούθησε μετρά σημέρα, 22 χρόνια μετά την έκδοσή του, 52 τεύχη αφιερωμένα εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Επίσης, οι ασταμάτητες παρουσιάσεις βιβλίων, οι συχνές διοργανώσεις συναντήσεων συγγραφέων με τους αναγνώστες και τα πολυάριθμα débats, τις εκθέσεις έργων Ελλήνων και φιλελλήνων καλλιτεχνών ζωγράφων, γλυπτών, φωτογράφων, αλλά και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας με εξαιρετικούς καθηγητές από το 1983, έκαναν όπως ο « Δεσμός » μετατράπηκε από απλό βιβλιοπωλείο σε έναν χώρο συνάντησης και διαλόγου, όπου μέσα από ένα πνεύμα απόλυτης ελευθερίας ευδοκίμησαν πολλές γνωριμίες και φιλίες.

Εκδήλωση στην Αθήνα για τα 40 χρόνια του βιβλιοπωλείου “Δεσμός” στο Παρίσι – Ο Γ. Μαυροειδάκος στη “Φωνή της Ελλάδας”

Η εκδήλωση για τα σαράντα χρόνια λειτουργίας του βιβλιοπωλείου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στις 19.00, στο STUDIO NEWSTAR artcinema (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής).

Όπως είπε ο κ. Μαυροειδάκος, στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν δύο ταινίες από τα αρχεία του Δεσμού. Η ταινία “Μικρό σχόλιο για ένα μεγάλο έργο”, αφιερωμένη στον Γεράσιμο Σκλάβο και η ταινία “Από τον Βόλο στην Αλεξάνδρεια και μετά στο Παρίσι”, αφιερωμένη στον Μένη Αγγελόπουλο και την Λιλή Μασόν.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος