Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Νόργουοκ του Κονέκτικατ από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά

Τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων από το Οθωμανικό καθεστώς τίμησε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά την περασμένη Κυριακή, 15 Μαίου στο Νόργουοκ του Κονέκτικατ.  Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, προσκεκλημένος του πρόεδρου της Ομοσπονδίας, Κώστα Τσιλφίδη και του Προέδρου της Παγκόσμιας Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού Γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη, ενώ παρέστη και ο επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Νόργουοκ του Κονέκτικατ από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά

Σύμφωνα με σκεπτικό ρεπορτάζ της ομογενειακής ιστοσελίδας «Αναμνήσεις», το πρόγραμμα των εκδηλώσεων άνοιξε με θεία λειτουργία που τελέστηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου, για να ακολουθήσει μνημόσυνο εις μνήμην των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για την επέτειο στο χώρο του Free Park, παρουσία του Δημάρχου του Νόργουοκ, Harry Rilling, του πολιτειακού Γερουσιαστή του Rhode Island, Λεωνίδα Ραπτάκη, και άλλων εκπρόσωπων της ελληνικής ομογένειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρών στην εκδήλωση ήταν και ο  Γιώργος Κικώτης, γλύπτης του ποντιακού μνημείου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ποντιακή Κοινότητα Νόργουοκ «Ο Πόντος».

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Νόργουοκ του Κονέκτικατ από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά

Οι πρώτοι Πόντιοι έφτασαν στην περιοχή του Νόργουοκ πριν από 110 χρόνια, ενώ μερικοί από αυτούς έφτασαν ερχόμενοι κατευθείαν από τον Πόντο. Σήμερα, στην περιοχή του Νόργουοκ ζουν περίπου 500 ποντιακές οικογένειες, οι οποίες μιλούν ποντιακά, μαγειρεύουν φαγητά της ποντιακής κουζίνας και, γενικώς, προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την ποντιακή παράδοση. Στο πάρκο της πόλης, εξάλλου, βρίσκεται το πρώτο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων που τοποθετήθηκε σε δημόσιο χώρο στην Αμερική τον περασμένο Απρίλιο, γεγονός που οδήγησε να επιλεγεί το Νόργουοκ για να γίνει η επετειακή εκδήλωση για τη Γενοκτονία.  

Στο Norwalk έχει δημιουργηθεί ένα… «ποντιακό χωριό» με 500 περίπου ποντιακές οικογένειες, οι οποίες μιλάνε ποντιακά, μαγειρεύουν ποντιακά φαγητά και διατηρούν ζωντανή την ποντιακή παράδοση. Οι πρώτοι Πόντιοι ήρθαν στο Norwalk πριν από 110 χρόνια περίπου και μερικοί από αυτούς ήρθαν κατευθείαν από τον Πόντο. Και ακριβώς επειδή σε πάρκο του Norwalk βρίσκεται το πρώτο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων, που τοποθετήθηκε σε δημόσιο χώρο στην Αμερική, τον Απρίλιο του 2021, γι’ αυτό και η εκδήλωση έγινε εκεί.

«Τιμήσαμε με την Ομογένεια και την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Μόνο υπερήφανος μπορώ να δηλώσω για την συγκινητική εκδήλωση στην εκκλησία αλλά και στο πρώτο μνημείο σε Δημόσιο πάρκο της Αμερικής για την Γενοκτονία», δήλωσε ο δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος που συμμετείχε στις εκδηλώσεις, ενώ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει και τα σχέδια για το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στο δήμο του Ελληνικού.

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη,  πηγή: ιστοσελίδα «Αναμνήσεις»)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος