Εκδηλώσεις σε Ν. Υόρκη και Νιού Τζέρσεϋ για την Καταστροφή της Σμύρνης

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης, συνεχίζονται στις ΗΠΑ οι εκδηλώσεις που συνδέονται με την Μεγάλη Πυρκαγιά που κατέστρεψε την πιο ζωντανή και κοσμοπολίτικη πόλη της Μικράς Ασίας και την Έξοδο του Ελληνισμού που ακολούθησε προς το εθνικό κέντρο. 

Το βράδυ της Τρίτης, 29 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μητροπολιτικού Μουσείο της Νέας Υόρκης, η  πρεμιέρα της ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη». Η εκδήλωση  διοργανώθηκε από την «Tanweer Productions» και τελούσε υπό την αιγίδα της Μονίμου Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, ενώ την παρακολούθησαν μόνιμοι αντιπρόσωποι και διπλωμάτες από διάφορες χώρες, καθώς επίσης και οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εκδηλώσεις σε Ν. Υόρκη και Νιού Τζέρσεϋ για την Καταστροφή της Σμύρνης

Λίγο πριν την έναρξη της πρεμιέρας η σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια της ταινίας Μιμή Ντενίση και η ηθοποιός Ναταλία Δραγούμη που ήρθαν για την πρεμιέρα στη Ν.Υόρκη, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου. Μίλησαν για την πρεμιέρα, αλλά και για την προβολή της ταινίας την ερχόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, σε περισσότερους από 700 κινηματογράφους ανά την Αμερική και σε εκατοντάδες άλλους του Καναδά.

Την ταινία προλόγισε η μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, πρέσβης Μαρία Θεοφίλη και αμέσως μετά μίλησε με έκδηλη την συγκίνηση και η σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια Μιμή Ντενίση.  Η κ. Ντενίση αναφερόμενη στην ταινία την χαρακτήρισε διεθνή παραγωγή, διότι δεν συμμετείχαν μόνο Έλληνες ηθοποιοί, αλλά και Τούρκοι μεταξύ των οποίων οι Burak Hakkι και Özdemir Çiftçioglu.

Τη  δεύτερη εκδήλωση διοργανώνει το Πρόγραμμα Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών, Τμήμα Κλασσικών, Rutgers University και το Elytis Chair Fundο, με την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Σμύρνη: η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922» σε σκηνοθεσία της Μαρίας Ηλιού, με ιστορικό σύμβουλο τον καθηγητή Αλέξανδρο Κιτρόεφ. 

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 9, Δεκεμβρίου στο Center Hall του Busch Student Center, Rutgers University, Πισκαταγουέϊ. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει «σκηνές και συνεντεύξεις με ανθρώπους που συνδέονταν με Έλληνες, Αρμένιους, Εβραίους και Τούρκους κατοίκους της πόλης, προσφέροντας μια ισορροπημένη περιγραφή της καταστροφής της πλουσιότερης πόλης της Μικράς Ασίας», όπως αναφέρει το Hellenic Film Society USA. 

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, με πληροφορίες από: Anamniseis, Εθνικός Κήρυκας)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος