Εκατόν τριάντα χρόνια Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη

Εκατόν τριάντα μπαλόνια αφέθηκαν ελεύθερα στο Πέραν στην Κωνσταντινούπολη από τους μαθητές του Ζωγράφειου σχολείου της Πόλης, όσα και τα χρόνια λειτουργίας του, την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023.

Λίγο αργότερα στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών, με πρόεδρο τον Νίκο Κόλμαν, καλούσε σε τιμητική εκδήλωση με τίτλο «Το Ζωγράφειο στον 21ο αιώνα και η διαχρονική συμβολή του στον Ελληνικό Πολιτισμό», ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων που έχουν δείξει έμπρακτα την αγάπη τους στο σχολείο, προκειμένου να εγγραφούν ως επικουρικά μέλη του συνδέσμου.

Εκατόν τριάντα χρόνια Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη

Στόχος η στήριξη στον πολυετή εκπαιδευτικό αγώνα του Ζωγραφείου Λυκείου για τη συνέχεια της ελληνομάθειας στην Πόλη και του πολιτισμού της Ρωμιοσύνης.

Γλαφυρός ομιλητής ο κ. Κόλμαν αναφέρθηκε στο όραμα να μην χαθεί ο πλούτος αυτός του ελληνισμού, σε ένα σχολείο που κάποτε μέτραγε εκατοντάδες μαθητές και τώρα μόλις κάποιες δεκάδες, ένα σχολείο όπου κάποτε η αποφοίτηση από αυτό ισοδυναμούσε με το μεγαλύτερο πτυχίο.

Με τη σειρά τους οι παριστάμενοι, νέα επικουρικά μέλη πια του συνδέσμου, παίρνοντας τον λόγο μιλούσαν για τη δική τους σχέση με την Πόλη, τη δική τους σχέση με τη σχολείο, εξαίροντας τις προσπάθειες του διευθυντή του, Γιάννη Δερμιτζόγλου. Όπως δε αναφέρθηκε «ας μην θρηνήσουμε μετά το τέλος, αλλά ας προσπαθήσουμε να αποπέμψουμε αυτό το τέλος».

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά ενώ σαμπάνιες ανοίχτηκαν προκειμένου να γίνει πρόποση για την ευόδωση των σκοπών του συνδέσμου.

Εκατόν τριάντα χρόνια Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη

Η ιστορία του Ζωγράφειου

Το Ζωγράφειο Λύκειο ή Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο και επίσημα Ζωγράφειον Λύκειον ή Ζωγράφειον Γυμνάσιον-Λύκειον, είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη.

Το σχολείο βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης σε μικρή απόσταση από το Πέρα.

Η ιστορία του Ζωγραφείου σχολείου ανάγεται στον 19ο αιώνα, όταν υπήρξαν ανάγκες για εκπαιδευτική στέγαση μιας και το Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως από μόνο του δεν μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

Επίσης η σχολή που λειτουργούσε στο Σταυροδρόμι της Παναγίας είχε πάνω από 800 μαθητές και έτσι αποφασίστηκε να γίνει ένας έρανος για να χτιστεί ένα καινούργιο και σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Έτσι πολλοί ήταν εκείνοι που πρόσφεραν για το έργο αυτό, με κορυφαίο τον διαμένοντα στο Παρίσι Χρηστάκη Ζωγράφο, ο οποίος είχε δώσει πάνω από 10.000 χρυσές λίρες της εποχής.

Το 1890 η γενική συνέλευση της κοινότητας αποφάσισε σε ένδειξη τιμής να ονομαστεί το σχολείο Ζωγράφειο.

Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υπερίσχυσε η πρόταση του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και έτσι πραγματοποιήθηκε το χτίσιμο του σχολείου έτσι ακριβώς όπως είναι σήμερα.

Το 1899 το Ζωγράφειο έδωσε τους πρώτους αποφοίτους του.

Στο παρελθόν το σχολείο είχε γνωρίσει πραγματική άνθηση και πάντα φοιτούσαν σ’ αυτό πάνω από 450 μαθητές.

Ειδικά δε πριν τα Σεπτεμβριανά του 1955 αλλά και πριν τις απελάσεις (1964) οι μαθητές μόνο στο σχολείο αυτό ήταν πάνω από 650.

Σήμερα το δυναμικό της σχολής δεν είναι περισσότεροι από 54 μαθητές και 18 εκπαιδευτικοί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και Hellas Journal

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος