Δυο Σουηδοί κοινωνιολόγοι γράφουν για την ιστορία του χωριού Γάβρα και των μεταναστών κατοίκων του

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και το Σουηδικό Σπίτι Καβάλας-παράρτημα του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών παρουσίασαν τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου το βιβλίο των Gunnar Olofsson και Thomas Thomell από τις εκδόσεις «Θεμέλιο» με τίτλο: «Γάβρα, η ιστορία ενός ελληνικού χωριού και των κατοίκων του».

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου, η οποία έγινε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας και όχι στην αυλή του Σουηδικού Σπιτιού όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω των καιρικών συνθηκών, οι ομιλητές με γλαφυρό τρόπο ανέτρεξαν στις σελίδες του βιβλίου και μετέφεραν το κοινό στην Ελλάδα και τη Σουηδία μιας άλλης εποχής.

Δυο Σουηδοί κοινωνιολόγοι γράφουν για την ιστορία του χωριού Γάβρα και των μεταναστών κατοίκων του

Τη δεκαετία του ’60 οι περισσότεροι από τους κατοίκους του χωριού Γάβρα στο Κιλκίς έφυγαν προς αναζήτησης μιας καλύτερης τύχης και κατευθύνθηκαν κυρίως σε Σουηδία και Θεσσαλονίκη, ενώ ορισμένοι πήγαν στη Γερμανία. Μέσα από συνεντεύξεις που πήραν από τους κατοίκους του χωριού και συμπλήρωσαν με πολύχρονη ερευνητική δουλειά, οι δύο φιλέλληνες κοινωνιολόγοι αναλύουν τις ζωές των Γαβριωτών, τόσο ως αποδήμων όσο και ως μεταναστών, με τη βοήθεια των αναμνήσεων και των διηγήσεών τους, καταγράφοντας και αναδημιουργώντας τα γεγονότα μέσα στο ιστορικό τους πλαίσιο στη διάρκεια ενενήντα χρόνων, από το 1920 έως το 2000.

Ιδιαίτερη χαρακτηριστική η ανάγνωση αποσπασμάτων από τον ηθοποιό, Κώστα Καστανά, ενώ ο συγγραφέας, Thomas Thomell, επέλεξε να δείξει φωτογραφίες του βιβλίου. Κοινωνιολογική και πολιτική η προσέγγιση από τον Σωτήρη Βαλντέν, ενώ με τον δικό του ξεχωριστό λόγο και με πληθώρα στοιχείων μίλησε ο λογοτέχνης, Κοσμάς Χαρπαντίδης. Την όμορφη παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Βασίλης Λωλίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kavala.post

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος