Διευρύνουν τη συνεργασία τους τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν την Τρίτη, 12 Απριλίου  στο Αργυρόκαστρο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο «Εκρέμ Τσαμπεϊ» του Αργυροκάστρου, με την παρουσία του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελου Συρίγου και της υπουργού Παιδείας και Αθλητισμού της Αλβανίας,  Έβις Κούσι. 

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας είναι τετραετούς διάρκειας και  περιλαμβάνει τους τομείς της εκπαίδευσης και έρευνας, σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο σπουδών, με στόχο την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, την προώθηση της κινητικότητας του ακαδημαϊκού προσωπικού και των φοιτητών, την εκπόνηση κοινών ερευνητικών έργων, καθώς και την ενθάρρυνση προσπαθειών στον σχεδιασμό προγραμμάτων.

Όπως τόνισαν κατά την υπογραφή ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ο ομόλογος του από το πανεπιστημιακό ίδρυμα Αργυροκάστρου, Βεκτάσι Μέμα, το μνημόνιο αποτελεί επιστέγασμα της τριαντάχρονης συνεργασίας των δύο ΑΕΙ και αναμένεται να συμβάλει στην καλύτερη προσέγγιση και ανάπτυξη των όμορων περιοχών.

Από την πλευρά τους, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος και η υπουργού Παιδείας και Αθλητισμού της Αλβανίας,  Έβι  Κούσι, εξέφρασαν την άμεση πολιτική στήριξη των κυβερνήσεων των δυο χωρών στην υλοποίηση του μνημονίου. Με την ευκαιρία της συνάντησης κατά την υπογραφή, συζητήθηκαν και θέματα που προέκυψαν τελευταία στον εκπαιδευτικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών, όπως η υποβαθμισμένη αναγνώριση από αλβανικής πλευράς των ελληνικών πανεπιστημιακών πτυχίων.

Κατά την παραμονή στο Αργυρόκαστρο ο κ. Συρίγος περιόδευσε στις περιοχές της εθνικής ελληνικής μειονότητας, όπου είχε συναντήσεις με εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην τελετή παρέστησαν η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αλβανία  Σοφία Φιλιππίδου και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ Δημήτριος Σαχαρίδης, αξιωματούχοι και καθηγητές των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθώς οι τοπικές πολιτικές αρχές.

(Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα για την Παιδεία esos.gr)

Φωτογραφία: alfavita

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος