Διεθνείς συμμετοχές στο ετήσιο επιστημονικό συμπόσιο στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα ερευνητή Δρ Γεωργίου Παπανικολάου

Εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων και επιστήμονες από την Ευρώπη και την Ελλάδα  καθώς και άλλες χώρες του κόσμου παρακολούθησαν το ετήσιο επιστημονικό Συμπόσιο Νέας Υόρκης στη μνήμη του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου  την Τρίτη, 17 Μαϊου. Το φετινό συμπόσιο είχε κατά κάποιον τρόπο επετειακό χαρακτήρα, καθώς συνέπιπτε με την 60η επέτειο από το θάνατο το Δρ Γεωργίου Παπανικολάου, του οποίου η προσφορά αναγνωρίστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο χάρη στην τη ανάπτυξη της πρωτοποριακής κυτταροδιαγνωστικής μεθόδου για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας της Ν.Υόρκης «Αναμνήσεις», το Συμπόσιο διοργανώθηκε από τον ιστορικό Ελληνικό Σύλλογο Ιατρών Νέας Υόρκης, την Ιατρική Σχολή του Κορνέλ, την Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, τον Πανευβοϊκό Σύλλογο Αμερικής «Αγιος Ιωάννης ο Ρώσσος»  και της Ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας Φιλοσοφίας και Επιστήμης.

Διεθνείς συμμετοχές στο ετήσιο επιστημονικό συμπόσιο στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα ερευνητή Δρ Γεωργίου Παπανικολάου

Το Συμπόσιο χαιρέτησε και ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην συμβολή του Παπανικολάου και κάλεσε τους παρισταμένους να συμμετάσχουν στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» θα λάβει χώρα από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου 2022 στην Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, Δρ Σπύρος Μεζίτης, αναφέρθηκε στην ομιλία του στη ζωή και το έργο του Δρα Γεώργιου Παπανικολάου, ενώ το τεράστιο έργο του εξήρε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ Παναγιώτης Μανώλας. Οπως είπε, «πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους ιατρικούς ερευνητές του 20ού αιώνα. Η ανακάλυψή του έχει σώσει εκατομμύρια γυναίκες μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επιστημονική προσφορά αυτού του μεγάλου Ελληνα είναι πολύπλευρη και μνημειώδης».

Τιμώμενο πρόσωπο του Συμποσίου ήταν η Δρ. Rana Hoda η οποία αναφέρθηκε στην επιστημονική παρακαταθήκη του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ακόμη και σήμερα, 60 χρόνια μετά την εκδημία του το Pap Test παραμένει ένα από τα πιο αξιόπιστα διαγνωστικά εργαλεία στην φαρέτρα των μαιευτήρων – γυναικολόγων και κατ΄ επέκταση της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας απένειμε το «2022 Grand Award» στην Δρ. Rana Hoda.

Τέλος, στο πλαίσιο του Συνεδρίου βραβεύτηκαν και οι μαθητές του ετήσιου διαγωνισμού, με θέμα «Η Ζωή και το έργο του Δρα Γεωργίου Ν. Παπανικολάου και πώς αισθάνομαι». Οι μαθητές που βραβεύτηκαν και έλαβαν Έπαινο από τον Σύλλογο και την Ακαδημία και έπαθλο 300 δολαρίων έκαστος είναι οι: Avalos Irena, Douveas Helena, Kouridakis Maria, Kynigopoulos Evelina, Latoussakis Michael, Lopez Christina, Mihalatos Harris, Petrakis Themelina, Theofanopoulos John και Xarras, Yianni.

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή: ιστοσελίδα «Αναμνήσεις»)
  • Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος