Διάλεξη του ιστορικού Jim Claven στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης

Την πρώτη του διάλεξη στο εμβληματικό Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης, θα πραγματοποιήσει, την Πέμπτη 2 Μαΐου, στις 7 μ.μ., ο ιστορικός Jim Claven OAM.

Με αφορμή αυτήν την εκδήλωση, ο κ. Claven επιστρέφει στις ρίζες της έρευνάς του σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ Αυστραλίας κι Ελλάδας, τον σημαντικό αλλά συχνά παραγνωρισμένο ρόλο του ελληνικού νησιού της Λήμνου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Καλλίπολης 1915-1916. Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει αναφορές στις πιο πρόσφατες έρευνές του για τη Λήμνο και την Καλλίπολη.

Ο κ. Claven θα εξηγήσει πώς η Λήμνος χρησίμευσε ως η κομβική προωθητική βάση, φιλοξενώντας κατασκηνώσεις ανάπαυσης των στρατιωτών, νοσοκομεία και τις αφοσιωμένες νοσοκόμες της Αυστραλίας. Οι παρευρισκόμενοι θα μάθουν για τους 148 σκαπανείς που «αναπαύονται» στο νησί, μεταξύ των 1.300 συμμαχικών τάφων και την ιστορική σημασία της Λήμνου ως τόπου κήρυξης της ανακωχής που ολοκλήρωσε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στα ανατολικά.

Ο φιλέλληνας ιστορικός θα διερευνήσει την κοινωνική δυναμική που αναπτύχθηκε μεταξύ των Αυστραλών στρατιωτών και των Ελλήνων νησιωτών και θα εμβαθύνει στις προσπάθειες που κατέβαλε ο ίδιος και άλλοι για τη δημιουργία ενός μονοπατιού Anzac σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του στο σχέδιο της αυστραλιανής κυβέρνησης για το μονοπάτι μνήμης της Λήμνου. Η παρουσίαση αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψετε ένα λιγότερο γνωστό κεφάλαιο της ιστορίας των Anzac.

Ο Jim Claven είναι πτυχιούχος ιστορικός και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης. Ως συγγραφέας ερευνά τη σχέση μεταξύ των Ελλήνων και των Anzacs για πάνω από μια δεκαετία, τόσο στην Αυστραλία όσο και στο εξωτερικό. Μεταξύ πολλών άλλων έργων, ο Jim έχει εργαστεί για τη δημιουργία του Μνημείου Λήμνου Καλλίπολης στο Albert Park, του Μνημείου της Αυστραλιανής Προβλήτας στη Λήμνο, του νέου χρηματοδοτούμενου από την αυστραλιανή κυβέρνηση Μονοπατιού Μνήμης της Λήμνου, καθώς και των εικαστικών εκθέσεων της Λήμνου και της Ίμβρου.

Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του είναι: Lemnos & Gallipoli Revealed (2019), Grecian Adventure (2021) και From Imbros Over The Sea (2023). Έχει επίσης συμβάλει στην έκδοση Mates & Allies: A Tribute to the bonds forged between Australians and Greeks during the Battle of Crete. Πρόσφατα του απονεμήθηκε το μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας για τις υπηρεσίες του προς τους βετεράνους και την ιστορία της κοινότητας.

Η εκδήλωση στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης θα διαρκέσει μία ώρα και μετά την παρουσίαση, ο ομιλητής θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

Οι κρατήσεις είναι απαραίτητες. Για να κλείσετε θέση, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.hellenic.org.au/event-details/stand-with-me-achillies

Πηγή: Neos Kosmos

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος