Διαδικτυακό σεμινάριο για δασκάλους ελληνικής γλώσσας από το Πανεπιστήμιο Macquarie και το SICLE

Το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie, ως Εξεταστικό Κέντρο Ελληνομάθειας στη Νέα Νότια Ουαλία και το Sydney Institute for Community Languages Education (SICLE) του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, συνδιοργανώνουν δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο για τις Εξετάσεις Ελληνομάθειας 2024 με θέμα «Στρατηγικές κατανόησης και παραγωγής προφορικού λόγου στη διδασκαλία της ελληνικής ως γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς και/ή ως ξένης: Πρακτικές ανάπτυξης και διδασκαλίας».

Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε δασκάλους/ες της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και σκοπεύει στην παρουσίαση διδακτικών προτάσεων για τη βέλτιστη προετοιμασία των μαθητών/τριών για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας.

Ο προφορικός λόγος, τόσο σε επίπεδο κατανόησης, όσο και σε επίπεδο παραγωγής, συνιστά βασική δεξιότητα και θεμελιώδη στόχο τουλάχιστον κατά τα πρώτα επίπεδα ελληνομάθειας.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι ως λιγότερο διαμεσολαβημένος σχετίζεται με τις απαιτήσεις των αναγκών της καθημερινής επικοινωνίας και των εκάστοτε περιστάσεων του περιβάλλοντος, η διδασκαλία του σε ξενόγλωσσα περιβάλλοντα συναντά επιπρόσθετες δυσκολίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το σεμινάριο έχει σκοπό να αναδείξει καλές πρακτικές και διδακτικές προτάσεις για τη διδασκαλία του προφορικού λόγου μέσα από τη διαμόρφωση ενός σύντομου θεωρητικού πλαισίου.

Η Δρ. Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου, που θα παρουσιάσει το σεμινάριο, είναι κάτοχος πτυχίου Ελληνικής Φιλολογίας, μεταπτυχιακού στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, διδακτορικού και μεταδιδακτορικού διπλώματος στον τομέα της αξιολόγησης της γλώσσας. Εργάζεται στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ ως εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας σε μεταπτυχιακά προγράμματα με αντικείμενο διδασκαλίας τα ελληνικά ως δεύτερη/ξένη γλώσσα και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με αντικείμενο «Γλώσσα, Εκπαίδευση και Κοινωνία». Είναι επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και επιστημονικό μέλος του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας “ΤΗΜΕΝΟΣ” του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα βασικά της ερευνητικά ενδιαφέροντά εστιάζονται στη διδασκαλία της γλώσσας, στη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την αξιολόγηση της ελληνικής ως μητρικής και ξένης/δεύτερης γλώσσας.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 2 Απριλίου 2024, μεταξύ 7:00μμ-8:30μμ. (ώρα ανατολικής Αυστραλίας)/11:00πμ-12:30μμ (ώρα Ελλάδας).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν την εγγραφή τους στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://forms.office.com/r/0VN0fxJ0N7

Πηγή: Νέος Κόσμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος