Διαδικτυακή συνάντηση με τους ομογενείς της Αυστραλίας είχε η Θ. Τζάκρη

«Το θέμα της ελληνομάθειας στις τάξεις του απόδημου ελληνισμού, είναι υψίστης σημασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων κα. Θεοδώρα Τζάκρη, σε διαδικτυακή συνάντηση που είχε με τους ομογενείς της Αυστραλίας.

Τη συνάντηση, που έγινε με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, οργάνωσε  το Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών και το Ίδρυμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, επειδή η ίδια ήταν στο επίκεντρο της πρόσφατης αντιπαράθεσης για την ψήφο των αποδήμων εξήγησε, απαντώντας σε ερώτηση του  Συντονιστή του ΣΑΕ Ωκεανίας, Γιώργου Αγγελόπουλου, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως τόνισε, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων» και πως «κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων».

Υπενθύμισε, πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος, προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.

«Η πρόταση αυτή  συγκέντρωσε 160 ψήφους στην Προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές.  «Εμείς, μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη την χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς δική μας πρόταση, υπερψηφίσαμε το νόμο για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, όπως διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες του, γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού», είπε η κ. Τζάκρη.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες: Ευρώπης, Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και Υπολοίπων χωρών.

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται

«Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς» είπε η κα Τζάκρη.

Η κα Τζάκρη δεν  δίστασε να απαντήσει και σε ερώτηση του προέδρου της Παμμακεδονικής, Παύλου Μαυρουδή, για το Μακεδονικό και δικαιολόγησε την απόφαση της παράταξης της για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος