Διαδικτυακή διάλεξη για την Αρχαία Θήβα από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, διοργανώνει διαδικτυακή διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Ελληνικής Ιστορίας, Paul Cartledge, με τίτλο «Η Ξεχασμένη Πόλη της Θήβας», την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021, στις 7.00 μμ.

Η Θήβα – η πόλη της αρχαίας Ελλάδας- ήταν μια μεγάλη πόλη, τόσο ιστορικά όσο και μυθολογικά. Σε αυτήν την διάλεξη στόχος είναι να εξεταστεί τόσο η πόλη του Μύθου (Οιδίπους κ.ά..), όσο και η πόλη της Ιστορίας (Επαμεινώνδας).

Η Θήβα υπέφερε ιστοριογραφικά μεταξύ των ιστοριών της Αθήνας, της Σπάρτης και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Υπέφερε με διαφορετικό τρόπο στα χέρια του τελευταίου, που την άλωσε και σχεδόν την εξάλειψε. Για αυτούς τους λόγους είναι πολύ συχνά «Ξεχασμένη».

Διαδικτυακή διάλεξη για την Αρχαία Θήβα από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

Ο Paul Cartledge είναι ο Ανώτερος Ερευνητικός Συνεργάτης της έδρας AG Leventis του Clare College και πρώην καθηγητής Ελληνικού Πολιτισμού της έδρας AG Leventis στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Είναι συγγραφέας και συνεργάτης περίπου 30 βιβλίων, με το πιο πρόσφατο το «Democracy: A Life» (Oxford University Press, 2018) και «Thebes: the forgotten city of ancient Greece» (Picador & Abrams, 2020). Ο χώρος μελέτης  του Cartledge είναι η Αθήνα και η Σπάρτη στην Κλασική Εποχή, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως Λακωνόφιλος.

Ήταν επικεφαλής ιστορικός σύμβουλος της τηλεοπτικής σειράς του BBC «The Greeks» και της σειράς του Channel 4 «The Spartans», που παρουσίασε ο Bettany Hughes. Ο καθηγητής Cartledge έχει τιμηθεί με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος Αριστείας και Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και είναι Επίτιμος Πολίτης της σύγχρονης Σπάρτης.

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος