“Archive of Desire”: Ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τον Κ. Π. Καβάφη στη Νέα Υόρκη

Στην επέτειο των 160 ετών από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη, το Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη παρουσιάζει ένα φεστιβάλ που αναδεικνύει τον επιδραστικό χαρακτήρα του Αλεξανδρινού ποιητή και τον αντίκτυπο του έργου του σε παγκόσμια κλίμακα.

Πρόκειται για το “Archive of Desire” [Αρχείο της Επιθυμίας], ένα φεστιβάλ που περιλαμβάνει μια πλειάδα δράσεων με στόχο την ανάδειξη του έργου του, μέσα από ένα φάσμα σύγχρονων καλλιτεχνικών εγχειρημάτων που απλώνονται σε όλη την πόλη. Από τις 28 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου, το διαθεματικό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει μια σειρά από περφόρμανς, παρουσιάσεις ψηφιακής τέχνης, προβολές ταινιών μικρού μήκους, αναγνώσεις ποίησης, λογοτεχνικές συζητήσεις, ένα visual rave και πολλές άλλες ζωντανές εκδηλώσεις.

“Archive of Desire”: Ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τον Κ. Π. Καβάφη στη Νέα Υόρκη

Συγκεντρώνοντας τα δημιουργικά ταλέντα διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών, όπως είναι ο Nick Cave, ο Bob Faust, η Julianne Moore, η Laurie Anderson, ο Rufus Wainwright, η Robin Coste Lewis, η Julie Mehretu, ο Vijay Iyer με τον Jeffrey Zeigler, η Sister Sylvester, η Nadah El Shazly, η Juliana Huxtable και πολλοί άλλοι, το φεστιβάλ εστιάζει τόσο στον ποιητή όσο και στον άνθρωπο Καβάφη. Ανάμεσα στα διεθνούς φήμης ονόματα που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, συναντάμε καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, όπως τον Πέτρο Κλαμπάνη, την Εύη Καλογηροπούλου και άλλους που θα ανακοινωθούν σύντομα. Από το National Sawdust στο Ουίλαμσμπεργκ του Μπρούκλιν έως το Rockefeller Center στην καρδιά του Μανχάταν και την εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο Μπάουερι, το “Archive of Desire” αναμένεται να μαγέψει και να προκαλέσει το κοινό της Νέας Υόρκης. Καθώς κορυφαίοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θα επαναπροσεγγίσουν τους καβαφικούς στίχους, θα βιώσουμε εκ νέου την ποίησή του, μέσα από ένα καλειδοσκόπιο που την καθιστά σύγχρονη, πολιτική, αισθησιακή και εμβριθή.

Το National Sawdust και το ONX Studio, ο «επιταχυντής» καριέρας του Ιδρύματος Ωνάση και του New Museum της Νέας Υόρκης που εστιάζει στις ψηφιακές τεχνολογίες και την καλλιτεχνική δημιουργία, θα είναι οι κύριοι οικοδεσπότες του φεστιβάλ, ενώ το The Poetry Project στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο Μπάουερι, τα βιβλιοπωλεία McNally Jackson, το Rockefeller Center και το Πανεπιστήμιο Columbia, μεταξύ άλλων, θα φιλοξενήσουν επίσης δράσεις του φεστιβάλ. Το “Archive of Desire” θα εμπλουτίσει την ενασχόλησή μας με τον Κ. Π. Καβάφη μέσω της τέχνης και του λόγου κορυφαίων καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, ανθρώπων με παγκόσμια επιρροή.

Ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, ο οποίος γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου και πέθανε την ίδια ημερομηνία του 1933, ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Η ανθρώπινη ποιητική του ματιά στρέφει το βλέμμα από το περιθώριο στη μυθολογία και τους ελληνιστικούς χρόνους, την πολιτική και τον έρωτα. Ένας Έλληνας που έζησε στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, έχοντας queer και διασπορική ταυτότητα, εμπνέει μέχρι και σήμερα το έργο πολλών παγκόσμιων δημιουργών. Το “Archive of Desire” αποσκοπεί να ενισχύσει την παρακαταθήκη του καβαφικού έργου, αποκαλύπτοντας πως είναι διαχρονικά επίκαιρο, και αποτελεί μια συνεργασία ανάμεσα στον πολιτιστικό πυλώνα του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, το Αρχείο Καβάφη και το New York Cultural Center. Η Senior Advisor του Onassis USA και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, Karen Brooks Hopkins, είναι η εκτελεστική παραγωγός του φεστιβάλ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος